Sur Le Chemin De l’Ecole – Στο Δρόμο Για Το Σχολείο

Παραγωγή: Γαλλία σε συμπαραγωγή με Κίνα/Νότια Αφρική/Κολομβία/Βραζιλία – 2013 

Διάρκεια: 77 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Pascal Plisson

Εμφανίζονται οι μαθητές Jackson Saikong (Κένυα), Samuel J. Esther (Ινδία), Carlito Janez (Αργεντινή), Zahira Badi (Μαρόκο) και οι οικογένειές τους. 

Υπόθεση: Ο Τζάκσον, είναι 11 χρονών και ζει στην Κένυα. Δύο φορές την ημέρα, εκείνος και η αδερφή του περπατούν 15 χιλιόμετρα σαβάνας, γεμάτης με άγρια ζώα για να πάνε στο σχολείο. Ο Καρλίτο, είναι επίσης 11, και ιππεύει για περισσότερα από 18 χιλιόμετρα καθημερινά με την αδερφή του, στην άγονη γη της Αργεντινής (για να πάει στο σχολείο). Η 12χρονη Ζαχίρα από το Μαρόκο διανύει καθημερινά μια εξαντλητική ορεινή διαδρομή για να φτάσει στο σχολείο της. Από την άλλη ο 13χρονος Ινδός Σάμιουελ διανύει μόνο 4 χιλιόμετρα μέχρι το σχολείο του αλλά είναι πολύ επίπονα, καθώς είναι ακινητοποιημένος σε αναπηρικό καροτσάκι το οποίο σπρώχνουν καθημερινά τα δύο μικρότερα αδέρφια του.

Τα παιδιά αυτά μπορεί να ζουν σε τέσσερις διαφορετικές γωνιές του πλανήτη αλλά μοιράζονται την ίδια δίψα για μάθηση και την ίδια ακλόνητη πεποίθηση ότι μόνο η σωστή εκπαίδευση μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Για αυτό κάθε πρωί ξεκινούν ένα μακρινό ταξίδι προς τη γνώση.

«Ξεχνάμε υπερβολικά συχνά ότι το σχολείο είναι μια ευκαιρία» είναι η φράση που ανοίγει την ταινία. Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης και έμπειρος ντοκιμαντερίστας Πασκάλ Πλισόν «η ταινία δημιουργήθηκε από μια αναπάντεχη συνάντηση που με συγκίνησε βαθιά. Έψαχνα τοποθεσίες για ένα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή κάπου στη Βόρεια Κένυα. Είχαμε σταματήσει για να παρατηρήσουμε. Είχε 35 βαθμούς, η ζέστη ήταν φρικτή. Διέκρινα κάποιες σκιές από μακριά - ήταν αδύνατο να ξέρω αν επρόκειτο για ζώα ή ανθρώπους. Οι σκιές μας πλησίασαν και εμφανίστηκαν τρεις πολεμιστές Μασάι. Κουβαλούσαν περίεργες τσάντες από καμβά επάνω τους- μου εξήγησαν ότι ήταν οι σχολικές τους τσάντες, κι ότι είχαν ξεκινήσει πριν ξημερώσει, περπατούσαν ήδη δύο ώρες για να φτάσουν στο σχολείο τους πίσω από το λόφο. Έφυγαν γρήγορα γιατί δεν ήθελαν να αργήσουν, και με άφησαν εκεί σοκαρισμένο! Έχω ταξιδέψει για πάρα πολλά χρόνια και συναντώ τέτοια παιδιά συνεχώς, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει τι αντιμετωπίζουν καθημερινά για να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Όταν βλέπω τις κόρες μου να γκρινιάζουν που θα πάνε στο σχολείο, και σκέφτομαι αυτά τα παιδιά αναρωτιέμαι. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να καταλαβαίνεις τι είναι έτοιμα να υποστούν αυτά τα παιδιά για να μορφωθούν».

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές το ενδιαφέρον αυτής της ταινίας που αφιερώνεται στην παγκόσμια σημασία του θεσμού της εκπαίδευσης που στο δυτικό μας κόσμο έχει ξεφύγει κατά πολύ του αρχικού της σκοπού.

Η ταινία είναι μία παραγωγή των OCS και France 5 σε συνεργασία με την UNESCO και την AIDE ET ACTION. Προβάλλεται στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Actionaid Ελλάδος. 

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ & Seven Films 

Στις αίθουσες από 05.03.15