Still Alice - Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Richard Glatzer, Wash Westmorland

Πρωταγωνιστούν: Julianne Moore, Kate Bosworth, Alec Baldwin, Kristen Stewart, Shane McRae, Hunter Parrish, Seth Gilliam, Stephen Kunken.

Υπόθεση: Η Δρ. Alice Howland (Julianne Moore) είναι καταξιωμένη καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα τριών, μεγάλων πια, παιδιών. Όταν η μνήμη της αρχίζει να την προδίδει, αρχικά δεν δίνει σημασία. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν χάνεται στην ίδια της τη γειτονιά. Ο προσωπικός αγώνας της με αντίπαλο τη μη αναστρέψιμη νόσο του Αλτσχάιμερ μόλις ξεκινά.

Βασισμένη σε ένα best seller της Lisa Genova, η ταινία ξετυλίγει αργά και μεθοδικά την συγκλονιστική πορεία μιας δυναμικής και νέας γυναίκας που προσβάλλεται αναπάντεχα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και τις συνέπειες που έχει αυτό στη ζωή, την προσωπικότητα και την οικογένεια της. Ακολουθώντας την πεπατημένη του Indie American Cinema οι δύο συνδημιουργοί της ταινίας Richard Glatzer και Wash Westmoreland (ζευγάρι στην τέχνη αλλά και στη ζωή) βασίζονται αρχικά σε μεγάλες διαλογικές σεκάνς που εντυπώνουν στο θεατή τον περίγυρο της ηρωίδας, μετατρέποντας σταδιακά την ταινία σε ένα είδος υπερφυσικού θρίλερ στο οποίο το κακό κάνει σποραδικά και απειλητικά αισθητή την παρουσία του μέχρι να ξεσπάσει σε όλο του το μακάβριο μεγαλείο μετά τη μέση της πλοκής. Στο κέντρο όλων η μαγνητική παρουσία της Τζουλιάν Μουρ σε ένα από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της ενώ στους ρόλους των θυγατέρων η Κρίστεν Στιούαρτ του Twilight και η Κέιτ Μποσγουορθ εντυπωσιάζουν.

Μια ταινία σε γενικές γραμμές αξιοπρεπής και συνεπής με τους στόχους της, χωρίς να πρωτοτυπεί κινηματογραφικά, ίσως η πρώτη mainstream παραγωγή που «επιτίθεται» κατά μέτωπο στο Αλτσχάιμερ. Δυστυχώς η ταινία είχε θλιβερά προσωπικά κίνητρα. Ο ένας εκ των σκηνοθετών Richard Glatzer είχε προσβληθεί από το σπάνιο σύνδρομο ALS, για το οποίο τόσος ντόρος είχε γίνει πέρσι το καλοκαίρι, και είχε παραμείνει σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι τον θάνατό του, μόλις χθες, σε ηλικία 62 ετών. Τι ειρωνικό γύρισμα της τύχης, ο θάνατός του να συμπέσει με την έξοδο της ταινίας στη χώρα μας. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 12.03.15