San Andreas – San Andreas: Επικίνδυνο ρήγμα (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ/Αυστραλία – 2015 

Διάρκεια: 114 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Brad Peyton

Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario, Ioan Gruffudd, Archie Panjabi, Paul Giamatti, Hugo Johnstone-Burt, Art Parkinson, Will Yun Lee και η Kylie Minogue.

Υπόθεση: Σε μια Καλιφόρνια που χτυπιέται αλύπητα από έναν τεράστιο σεισμό,  τρεις ιστορίες εξελίσσονται ταυτόχρονα: ο εξειδικευμένος στις διασώσεις πιλότος Ρέι (Ντουέιν Τζόνσον) εντοπίζει με το ελικόπτερο την πρώην σύζυγό του (Κάρλα Γκουτζίνο), να προσπαθεί να ξεφύγει από την καταστροφή. Οι δυο τους, ξεκινούν να βρουν την 19χρονη κόρη τους, Μπλέικ, στον απόηχο ενός δεύτερου σεισμού στο Σαν Φρανσίσκο. Κι ενώ κατευθύνονται προς το μέρος της, η Μπλέικ (Αλεξάντρα Νταντάριο), βρίσκεται μετέωρη καθώς ο μέλλων πατριός της (Γιόαν Γκράφαντ) έχει εξαφανιστεί και έχει μείνει μόνη προσπαθώντας να επιβιώσει, μαζί με τον Μπεν (Χιούγκο Τζόνστον-Μπαρτ), έναν νεαρό άνδρα που μόλις γνώρισε. Ο Πολ Τζιαμάτι ενσαρκώνει τον Λόρενς Χέις, έναν κορυφαίο σεισμολόγο που πιστεύει ότι έχει βρει τον τρόπο να αναχαιτίσει το σεισμικό κύμα πριν προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή. Χωρίς ρεύμα και τρόπο επικοινωνίας, κάνει ό,τι μπορεί για να εκπέμψει προειδοποιητικά σήματα με τη βοήθεια της ρεπόρτερ Σερένα (Άρτσι Παντζάμπι).

Στοιχειώδης η πλοκή, στα χνάρια μεγάλων ταινιών καταστροφής των 70s  όπως ο κλασσικός στο είδος «Σεισμός» του 1974, αλλά, όπως διατείνονται οι δημιουργοί, η ταινία «…περιέχει μεγάλη δόση επιστημονικής εγκυρότητας και αλήθειας». Τον Μάρτιο του 2015, μια έκθεση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός εντάσεως μεγαλύτερης των 8 ρίχτερ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, όπως επίσης και οι πιθανότητες για ένα ντόμινο σεισμικής δραστηριότητας. Και όπως λέει ο σεναριογράφος Κάρλτον Κιουζ «Πήρα τους φόβους μου και τους έκανα σενάριο»! Τους φόβους αυτούς βέβαια τους μοιράζεται και η πλειοψηφία του κοινού που αναμένεται να συρρεύσει μαζικά για να τους ξορκίσει μέσα από την ασφάλεια του θεάματος.

Για την ολοκλήρωση της ταινίας απαιτήθηκαν περισσότερα από 1300 ειδικά οπτικά εφέ προκειμένου το κοινό να μεταφερθεί σε έναν κόσμο όπου δρόμοι υποχωρούν, γέφυρες καταρρέουν, πυρκαγιές καταστρέφουν το αστικό τοπίο και κτίρια που γκρεμίζονται παρασύρουν στο διάβα τους ακόμα περισσότερα, δημιουργώντας ένα θεαματικό ντόμινο. Επιστέγασμα όλων αυτών, είναι ένα τεράστιο τσουνάμι που πνίγει κυριολεκτικά το Σαν Φρανσίσκο. Η τεχνολογία 3D απλά ενισχύει ακόμη περισσότερο το θεαματικό της υπόθεσης. Οι τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία είναι κυρίως από το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, αλλά και από τη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, νοτιοανατολικά του Κουίνσλαντ. Τα σκηνικά στήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Village Roadshow Studios, όπως και η τεράστια δεξαμενή νερού, έκτασης 1207 τετραγωνικών μέτρων, που είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή που κατασκευάστηκε για κινηματογραφική παραγωγή στην Αυστραλία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Πλούσια παραγωγή, δοκιμασμένη συνταγή, επιτυχία-με βάση τις πρώτες ενδείξεις από το Αμερικανικό Box office-εξασφαλισμένη! Blockbuster όνομα και πράμα! 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 04.06.15.