Pelé: Birth of a Legend - Πελέ

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Jeff Zimbalist & Michael Zimbalist

Πρωταγωνιστούν: Kevin de Paula, Leonardo Lima Carvalho, Seu Jorge, Mariana Nunes, Milton Gonçalves, Seth Michaels, Vincent D'Onofrio, André Mattos, Phil Miler, Rafael Henriques, Felipe Simas, Diego Boneta.

Υπόθεση: Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γεννήθηκε το 1940 μέσα στη φτώχια και μεγάλωσε σε μια χώρα που μπορούσε να αποδράσει από αυτή μόνο μέσα από την λατρεία της για το ποδόσφαιρο. Ο μικρός Έντσον που λάτρευε το ποδόσφαιρο παίζοντας με τους φίλους του ξυπόλητος στις αλάνες, βλέποντας τον πατέρα του συντετριμμένο από την ήττα της Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, του υπόσχεται να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για χάρη του. Μια υπόσχεση που θα γίνει πραγματικότητα μόλις οκτώ χρόνια αργότερα. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Έντσον που όλοι πια φωνάζουν με το παρατσούκλι του Πελέ ανακοινώνει με τη νίκη του σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ένα μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου έχει γεννηθεί. Ο Πελέ, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με το άθλημα σε όλη την υφήλιο, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στα 16 του χρόνια στην Santos Futebol Clube, ομάδα στην οποία έμεινε για περίπου 20 χρόνια. Το 1958, κέρδισε το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο για την Βραζιλία, σε ηλικία 17 ετών - είναι ακόμη και σήμερα ο νεαρότερος παίκτης που έχει ποτέ καταφέρει να κατακτήσει Μουντιάλ. Κέρδισε ακόμη δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 1962 και το 1970, ενώ είναι ακόμη ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ όχι μόνο για την Santos και την Εθνική Βραζιλίας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο (1.283 γκολ σε 1.366 ματς).

Μια αμερικάνικη παραγωγή, με τις «ευλογίες» του ίδιου του Πελέ, από τον Μπράιαν Γκρέιζερ συμπαραγωγό και συνεργάτη του Ρον Χάουαρντ που ανατέθηκε στους επιτυχημένους ντοκιμαντερίστες αδελφούς Ζίμπαλιστ και ασχολείται με τα παιδικά χρόνια του πιο θρυλικού παίκτη του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο (όχι όμως και στις ΗΠΑ, χώρα παραγωγής της ταινίας όπου το ποδόσφαιρο ονομάζεται soccer και δεν είναι τόσο διαδεδομένο). Η ταινία πάσχει από το βασικό ελάττωμα των διεθνών παραγωγών: είναι γυρισμένη στην αγγλική γλώσσα (έστω με βραζιλιάνικη προφορά) προκειμένου να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς. Επίσης δεν αποφεύγει απόλυτα την παγίδα της αγιογραφίας (πως αλλιώς θα είχε την «επίσημη» έγκριση εξάλλου). Όμως οι έμπειροι αδελφοί Ζίμπαλιστ γνωρίζουν αρκετά καλά τη βραζιλιάνικη κουλτούρα και νοοτροπία αλλά και την ιστορία του αθλήματος και των διαφορών του από Ήπειρο σε Ήπειρο και δίνουν μια ικανοποιητική και αρκετά καυστική εικόνα του μεταπολεμικού κόσμου με την Ευρώπη του 50, κοιτίδα του αθλήματος, να αντιμετωπίζει με υπεροψία και ρατσισμό την τριτοκοσμική και πολυφυλετική Βραζιλία της εποχής. Επίσης η επιλογή των παιδιών που ενσαρκώνουν τον Πελέ σε δύο διαφορετικές περιόδους των νεανικών του χρόνων είναι απόλυτα επιτυχημένη. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία…

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 22.09.16