Bumblebee

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 113 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Travis Knight 

Πρωταγωνιστούν: Hailee Steinfeld, Megyn Price, John Cena, Pamela Adlon, John Ortiz, Kenneth Choi και με τις φωνές των Dylan O'Brien, Justin Theroux και Angela Bassett. 

Στη Γη είναι το σωτήριο έτος 1987, τότε που Νο.1 στα ραδιόφωνα είναι ο Ρικ Άστλει και η Αμερική (αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος) κοιμάται μακάρια, μακριά από το χάος του 21ου αιώνα. Σ αυτό τον κόσμο τον παλιό βρίσκει καταφύγιο ο Bumblebee, κυνηγημένος από τον πλανήτη του και μετασχηματισμένος σε κατσαριδάκι Volkswagen. Σε μια μάντρα με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε μια μικρή παραλιακή πόλη της Καλιφόρνια, τον βρίσκει η 18χρονη Τσάρλι, ορφανή από πατέρα και εξπέρ στην επισκευή αυτοκινήτων που ψάχνει εναγωνίως για δικό της όχημα. Καθώς η μοναχική νεαρή ξεκινά την επισκευή, ανακαλύπτει ότι μόνο συνηθισμένο δεν είναι το καινούργιο της κίτρινο κατσαριδάκι.

Σε μια ταινία με executive producer τον Σπίλμπεργκ που αναφέρεται νοσταλγικά στα 80s και έχει για ήρωα μια εξωγήινη μηχανή που συναντά ένα γήινο κορίτσι, το πράμα φωνάζει από μακριά E.T. Και πράγματι, υπάρχουν στιγμές σ αυτό το μικρό αξιολάτρευτο (αλλά και πανάκριβο) spin off των Transformers που νομίζεις ότι ο Bumblebee θα ανακτήσει τη χαμένη του ομιλία και θα αναφωνήσει Hooooomeee!

 

Ωστόσο το στιβαρό σκηνοθετικό χέρι του Τράβις Νάιτ, του Mr. Laika αυτοπροσώπως, δημιουργού του αριστουργηματικού Kubo, δεν αφήνει την αφήγηση να πλατιάσει ή να γλυκάνει υπέρ το δέον, κρατώντας στην πρώτη του live action ταινία μια αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στη δράση και το οικογενειακό θέαμα και καταφέρνοντας να μας δώσει την πιο ποιοτική ταινία με transformers μέχρι σήμερα (εντάξει, το τελευταίο δεν ήταν και άθλος). Πλούσιο θέαμα, δράση, προσεκτική αναβίωση της εποχής μέσα από την vintage φωτογραφία και την καλλιτεχνική διεύθυνση που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια και ιδού το μικρό θαύμα ολοκληρώνεται. Αν μπορούσε να παίξει και ο Τζον Σένα τι καλά που θα ήτανε! 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 20.12.18