Kiz Kardesler – Τρεις Αδερφές

Παραγωγή: Τουρκία – 2019 

Συμπαραγωγοί: Ελλάδα/Γερμανία/Ολλανδία 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Είδος: Δράμα   

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Emin Alper 

Πρωταγωνιστούν: Cemre Ebuzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir, Müfit Kayacan, Kayhan Açikgöz, Kubilay Tunçer, Basak Kivilcim Ertanoglu, Hilmi Özçelik. 

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 80: Η Ρειχάν, η Νουρχάν και η Χαβά είναι τρεις αδερφές από ένα ορεινό χωριό της Ανατολίας που είχαν σταλεί από μικρές να δουλέψουν σαν ψυχοκόρες (βεσλεμέδες) σε πλούσιες οικογένειες στην κοντινή πόλη. Και οι τρεις ξαναβρίσκονται μετά από χρόνια στο πατρικό τους να κάνουν συντροφιά στον χήρο πατέρα τους, όταν οι δύο μικρότερες αναγκάζονται να επιστρέψουν, διωγμένες κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από την πόλη. Στη σκιά των χιονισμένων βουνών, με το χειμώνα να πλησιάζει και κάτω από το βλέμμα του πατέρα τους, κτηνοτρόφου και ανθρώπου των παραδόσεων, οι τρεις νεαρές γυναίκες μοιάζουν να επαναλαμβάνουν τα λάθη που τις οδήγησαν εκεί. Η Ρειχάν η μεγαλύτερη, είναι παντρεμένη με τον ελαφρόμυαλο και υστερόβουλο παραγιό του πατέρα τους και μεγαλώνει το μωρό της μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Οι δυο μικρότερες έρχονται από την πόλη κουβαλώντας βαριά μυστικά. Η συνάντησή τους θα οδηγήσει τη ζωή στο χωριό σε αναπάντεχες ανατροπές και ζοφερές εξελίξεις.

Ο Τσέχωφ συναντά τον Τσεϊλάν σε ένα αλλόκοτα γοητευτικό παραμύθι–μεταφυσική τραγικωμωδία με το επιβλητικό ορεινό τοπίο ως ουσιαστικό πρωταγωνιστή να αλλάζει χρώματα, διαθέσεις και υπόσταση και να διεισδύει στα μύχια του ψυχισμού των ανθρώπων του χωριού, μετατρεπόμενο τις νύχτες σε απειλητικό πεδίο αθέατων κινδύνων.

Ένα ηθογράφημα της καθ’ ημάς Ανατολής, γεμάτο σοφία, νωχελική δύναμη αλλά και πλάγια πλην καυστική ματιά στις απαρχαιωμένες παραδόσεις μιας τεράστιας χώρας με σκληρή ταξική συγκρότηση. Ταυτόχρονα ένα πορτραίτο γυναικείας ταυτότητας σε ένα ασφυκτικά κλειστό και αδιέξοδο πατριαρχικό περιβάλλον που λαμπρύνεται από τις φλεγόμενες ερμηνείες των τριών νεαρών ερμηνευτριών.

Η 3η αυτή ταινία του Εμίν Αλπέρ μετά τις εφιαλτικές Υποψίες του 2015 είναι η καλύτερη απόδειξη του πολύπλευρου ταλέντου του και τον βάζει για τα καλά στο χάρτη του Ευρωπαϊκού σινεμά. Το εκπληκτικό soundtrack από τους νεαρούς δεξιοτέχνες του βιολιού και του τσέλο Γιώργο και Νίκο Παπαϊωάννου που κάνουν το ντεμπούτο τους στην κινηματογραφική μουσική και η υπέροχη φωτογραφία από τον Τουρκογερμανό Εμρέ Ερκμέν συμβάλλουν καθοριστικά στην μεταφυσική εμπειρία παρακολούθησης αυτού του γοητευτικού φιλμ που μοιράζεται με τις ταινίες του Τσεϊλάν τον σπουδαίο παραγωγό Μουζαφέρ Γιλντιρίμ. Κλείνοντας πρέπει να  πούμε ότι το φιλμ αφήνει μια έντονη αίσθηση οικειότητας στο Ελληνικό κοινό, θες οι αισθητικές συγγένειες, θες τα Ελληνικά ονόματα στην συμπαραγωγή… θες το DNA της Ανατολής. Αφεριμ Τσέχωφ εφέντη!

Διανομή: AMA Films 

Αποκλειστικά στον Κινηματογράφο ΑΣΤΥ από 19.12.19 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Επίσημη Συμμετοχή Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2019

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2019 – Τμήμα: Ματιές στα Βαλκάνια

Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο 2019- Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο C.I.C.A.E.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης 2019 (Χρυσή Τουλίπα για την Καλύτερη Τουρκική Ταινία, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για Τουρκική Ταινία,

Βραβείο FIPRESCI για Τουρκική Ταινία, Βραβείο Μουσικής).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Tο ντεμπούτο του Εμίν Αλπέρ Πέρα απ’ τον λόφο (2012) έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων, ενώ η δεύτερη ταινία του, το Υποψίες, (2015) πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας, αποσπώντας το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Εκτός από την καριέρα του ως σκηνοθέτη, ο Αλπέρ διδάσκει Σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.