The Secret Garden – O Μυστικός Κήπος

 

Παραγωγή: Βρετανία – 2020 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/ΗΠΑ/Κίνα 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Είδος: Οικογενειακό Δράμα Εποχής 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Marc Munden 

Πρωταγωνιστούν: Dixie Egerickx, Julie Walters, Colin Firth, Isis Davis, Edan Hayhurst, Amir Wilson, Richard Hansell, David Verrey, Tommy Gene Surridge, Maeve Dermody, Anne Lacey. 

Βρισκόμαστε στην Ινδία του 1947, με μια επιδημία χολέρας να έχει ξεσπάσει λίγο πριν την απόσχιση του Πακιστάν. Όταν πεθαίνουν οι ευκατάστατοι γονείς της 10χρονης Mary Lennox και μένει ολομόναχη στον κόσμο, οι αρχές την στέλνουν πίσω στην Αγγλία για να ζήσει με τον χήρο θείο της Archibald Craven και την αυστηρή οικονόμο του την κυρία Medlock σε μια απομονωμένη έπαυλη του Γιόρκσαϊρ. Εκεί, το μικρό κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο προσγειώνεται σε μια άλλη μουντή πραγματικότητα. Ολομόναχη στο επιβλητικό αλλά γκρίζο κτίριο και μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάνει, ξεκινά τις εξερευνήσεις και έτσι ανακαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αλλά και το κλειδί για έναν μυστικό κήπο στο οποίο μαζί με μία απρόσμενη συντροφιά θα ζήσει περιπέτειες που θα αλλάξουν την ζωή της για πάντα.

 

Το πολυδιαβασμένο και πολυδιασκευασμένο μυθιστόρημα της Frances Hodgson Burnett θεωρείται ένα από τα κορυφαία παιδικά αναγνώσματα της Αγγλόφωνης λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Η τελευταία και μάλλον καλύτερη διασκευή του για τη μεγάλη οθόνη (έχουν υπάρξει και τηλεοπτικές προσαρμογές) έγινε το 1993 από την Πολωνέζα Ανιέσκα Χόλαντ. Η τρέχουσα και μάλλον αχρείαστη για το παγκόσμιο κοινό πλην Βρετανίας διασκευή, μεταφέρει τη δράση από το 1901 στο 1947 και προσθέτει χαρακτήρες που κάνουν λίγο πιο συγκινητική τη μετάβαση της μικρής κακομαθημένης Μέρι από την παιδική αυθάδεια σε μια πρόωρη εφηβική ωριμότητα μέσα από την καλοσύνη και την αποδοχή των άλλων.

Δύο είναι τα βασικά ατού της ταινίας του πολυβραβευμένου Βρετανού ντοκιμαντερίστα Μαρκ Μάντεν: πρώτον η μικρή Ντίξι Έγκεριξ που κουβαλάει στους ώμους της όλη την περίτεχνη αφήγηση, καταφέρνοντας να αποδώσει τέλεια την σταδιακή μεταστροφή του χαρακτήρα της Μέρι και δεύτερον και βασικότερο τα εκθαμβωτικά ειδικά εφέ που δίνουν μια ονειρική μεταφυσική χροιά σε μια κατά τα λοιπά πεζή ιστορία κοινωνικής προσαρμογής. Αξιοπρεπές, αφηγηματικά στρωτό και μάλλον προβλέψιμο, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί περισσότερο τις ερμηνευτικές ικανότητες ενός Κόλιν Φερθ και κυρίως μιας πάντα αξιόπιστης Τζούλι Γουόλτερς. Το αν όμως υπάρχει κινηματογραφικό κοινό για αυτό το απόλυτα Βρετανικό θέαμα, πέραν της Βρετανίας, θα φανεί εδώ από την αποδοχή και την προσέλευση στις μεταγλωττισμένες προβολές του. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στους κινηματογράφους από 22.10.20 

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε δύο εκδοχές: μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά και υποτιτλισμένη. 

Συντελεστές Μεταγλώττισης:

Μετάφραση: Έλλη Τουρλή

Σκηνοθεσία: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Ηχοληψία & μίξη ήχου: Τάσος Χαμοσφακίδης

Ηθοποιοί: Δανάη Τσούμου, Γιάννης Κοιλάκος, Βασίλης Μήλιος, Βαγγέλης Ευαγγέλου, Βασίλης Παπαστάθης, Λίλα Μουτσοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου 

Παρακάτω το μεταγλωττισμένο trailer