Radio Plays: Ο ξένος της Αθηνάς Κακούρη

 

Ραδιοφωνικό θέατρο, αστυνομική λογοτεχνία και τζαζ μουσική. Σε μια συγκυρία κατά την οποία η θεατρική πράξη αντιμετωπίζει συνεχιζόμενους περιορισμούς και ανυπέρβλητα εμπόδια, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου δίνει νέα πνοή στο ραδιοφωνικό θέατρο. Αυτόν τον Δεκέμβριο, το Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών εμπλουτίζεται με το πρόγραμμα των Radio Plays, μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ στην οποία συμμετέχουν πάνω από 60 εξαιρετικοί Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, σε καλλιτεχνική σύλληψη της Κατερίνας Ευαγγελάτου (περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ ).

«…Μια πιθανότητα ήταν το ατύχημα. Ανέβηκε, για λόγους που δεν θα μαθαίναμε ποτέ, γλίστρησε και έπεσε. Το ότι σκαρφάλωνε στα δέντρα σαν αγριόγατα, δεν σήμαινε τίποτα – όποιος ανεβαίνει ενδέχεται και να πέσει. Αυτό είναι κανόνας απαράβατος. Να μην αποκλείεται λοιπόν το ατύχημα…»

Μετά την επιτυχημένη τους πρεμιέρα, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζονται! Ο ξένος της πρωτοπόρου της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, Αθηνάς Κακούρη, είναι το δεύτερο αστυνομικό διήγημα που θα ακούσουμε, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 17:00.

Το διήγημα Ο ξένος συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο τόμο της σειράς «Ελληνικά Εγκλήματα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Πρωταγωνιστής είναι ένας παλιός, αγαπημένος ήρωας της Κακούρη, ο Αστυνόμος Γεράκης. Ο Γεράκης καλείται να διαλευκάνει το θάνατο ενός μετανάστη, του Νίκου, που βρίσκεται νεκρός κάτω από έναν υδατόπυργο σε ένα αγρόκτημα της ελληνικής επαρχίας. Δίπλα του, ένα τσαλακωμένο χαρτί με μία προειδοποίηση. Από την πρώτη στιγμή ο Αστυνόμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα αν ο Νίκος δολοφονήθηκε ή αν η πτώση του ήταν ατύχημα. Θα είχε κάποιος να ωφεληθεί από τον θάνατό του; Μήπως ήταν μπλεγμένος σε κάποια συμμορία μεταναστών; Τι στοιχεία αποκαλύπτει ο υπολογιστής του; Στην έρευνά του, ο Αστυνόμος Γεράκης καλείται να αντιμετωπίσει τη δυναμική και αντιπαθή ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος, Θεανώ Πετρομανώλη. Ενώ ο καιρός περνάει, ο Γεράκης αδυνατεί να βρει επαρκή στοιχεία για τον θάνατο του Ξένου. Όμως η Νεφέλη, η ψυχολογικά ασταθής και κατά τα φαινόμενα αναξιόπιστη, κόρη της Πετρομανώλη, επιμένει πως ο Νίκος δολοφονήθηκε και μάλιστα από τη μητέρα της. Θα καταφέρει ο Γεράκης να ανακαλύψει την αλήθεια;

Οι Συντελεστές

Ο ξένος της Αθηνάς Κακούρη

Σκηνοθεσία Μαρία Μαγκανάρη

Με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Ασπασία Κράλλη, Δημήτρη Ντάσκα, Εύη Σαουλίδου, Νίκο Ψαρρά

Μουσική σύνθεση Δημήτρης Τσάκας 

Παίζουν οι μουσικοί Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Ιάσονας Wastor (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Δείτε εδώ video από τις πρόβες

 

Τα Radio Plays θα κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στα podcast της Lifo και στο www.greekfestival.gr, όπου και θα παραμείνουν με δωρεάν ακρόαση για όλους.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου πραγματοποιεί τα Radio Plays σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Τα διηγήματα που επελέγησαν προέρχονται από τη σειρά «Ελληνικά εγκλήματα» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα βιβλιοπωλεία τον Μάιο του 2007. Ο πρώτος τόμος διαβάστηκε από χιλιάδες αναγνώστες, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Οι επόμενες μεταδόσεις (ώρα έναρξης διαθεσιμότητας 17.00)

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου: Καλωσόρισες στην Κόλαση, γλυκιά μου του Βασίλη Δανέλλη - Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς 

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου: Ανθρώπινη συμπύκνωση της Αμάντας Μιχαλοπούλου - Σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής 

Τρίτη 5 Ιανουαρίου: Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας του Νεοκλή Γαλανόπουλου - Σκηνοθεσία Αργύρης Ξάφης 

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.