Lara

Παραγωγή: Γερμανία  – 2019 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: Jan-Ole Gerster 

Πρωταγωνιστούν: Corinna Harfouch, Tom Schilling, Rainer Bock, Maria Dragus, Mala Emde, Edin Hasanovic, Mark Filatov. 

Η LARA, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Jan-Ole Gerster, σκηνοθέτη της ταινίας OH BOY είναι η ταινία Α΄ Προβολής που κάνει πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου ψηφιακά (online) από τη StraDa Films https://www.stradafilms.gr/δίνοντας και τη δυνατότητα συνεργασίας σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο θεατής θα μπορεί να παρακολουθήσει την ταινία online, χωρίς συνδρομή, αγοράζοντας ένα ψηφιακό εισιτήριο (virtual e-ticket) και ενισχύοντας έτσι κάποια αίθουσα επιλογής του. 

Η StraDa δίνει τη δυνατότητα σε αίθουσες-συνεργάτες της, να συμμετέχουν στο online virtual release ταινιών της Α' Προβολής παρά το γεγονός ότι παραμένουν ακόμα κλειστές λόγω covid. Ο θεατής μπορεί έτσι να στηρίξει και έμπρακτα την αίθουσα που αγαπά, με αγορά e-ticket, μέσω ειδικού παραθύρου/virtual γκισέ της συνεργαζόμενης αίθουσας επιλογής του.

Λίγα λόγια για την ταινία

Είναι τα 60α γενέθλια της Lara και έχει κάθε λόγο να γιορτάσει: ο γιός της, Viktor δίνει το πιο σημαντικό κονσέρτο πιάνου στην καριέρα του. Η Lara είναι εκείνη που σχεδίασε και διαμόρφωσε όλη την μουσική του πορεία. Ο Viktor, όμως, έχει εξαφανιστεί και τίποτα δε δείχνει πως η Lara είναι ευπρόσδεκτή σε αυτήν του την παράσταση. Εκείνη, όμως, έχει τα δικά της σχέδια. Αγοράζει όλα τα εισιτήρια που δεν έχουν ακόμα διατεθεί και τα μοιράζει σε όποιον γνωρίζει για να κάνει επιτυχημένη αυτή τη βραδιά. Γρήγορα όμως τα σχέδια της εκτροχιάζονται, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιαν-Όλε Γκέρστερ, ενός σκηνοθέτη που με το ντεμπούτο του Oh Boy ενθουσίασε κοινό και κριτικούς που έκαναν λόγο για τη γερμανική απάντηση στους Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και Τζιμ Τζάρμους, ενώ το υποδόριο χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός του θύμισαν σε πολλούς το κινηματογραφικό στυλ του Γούντι Άλεν.

Η ανταπόκριση μας για την ταινία από το 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μεταφερόμαστε στη Γερμανία για να γιορτάσουμε τα 60α γενέθλια της συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου Λάρα στο ομώνυμο φιλμ. Χωρισμένη από τον άντρα της, αποξενωμένη από το γιο της η Λάρα ζει μόνη κι έρημη. Της άξιζε αυτή η ζωή; Γιατί ο γιος της που ετοιμάζεται να δώσει το πρώτο του κονσέρτο την αποφεύγει συστηματικά; Περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις που οι ρίζες τους βρίσκονται στο παρελθόν, σε ακυρωμένα όνειρα, άκαμπτες κοινωνικές συμβάσεις και αυτή την περιβόητη Γερμανική ακρίβεια που είναι ικανή να συντρίψει ζωές και χαρακτήρες. Δυνατό πορτραίτο γυναίκας σε κρίση, ποντάρει στην εκπληκτική ερμηνεία της Κορίνε Χάρφουτ, μια ερμηνεία της σχολής και του επιπέδου Ιζαμπέλ Ιπέρ, που συνθέτει μια προσωπικότητα που έλκει όσο και απωθεί ταυτόχρονα το θεατή, μέχρι την τελική λύση. Αξιοπρεπέστατο, καλογραμμένο και ατμοσφαιρικό, αποτελεί το δεύτερο σκηνοθετικό βήμα του Γιαν Όλε Γκέρστερ μετά το δημοφιλές Oh Boy του 2012.

Βραβεία – Επίσημες Συμμετοχές σε Φεστιβάλ

H ταινία κέρδισε 2 Βραβεία της Γερμανικής Ένωσης Κριτικών (Καλύτερης Ταινίας, Γυναικείας Ερμηνείας), ενώ έλαβε μέρος σε πάνω από 15 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, όπου κατέκτησε 4 βραβεία ανάμεσά τους και Καλύτερης Ταινίας, αλλά και τα Φεστιβάλ σε Σικάγο, Λιουμπλιάνα, Παλμ Σπρινγκς, Βαγιαδολίδ και Μόναχο, αποσπώντας βραβεία σε βασικές κατηγορίες και διακρίσεις.

Παρακάτω το trailer

 

Strada Films Online

Από τις 31 Οκτωβρίου και μέσα από το site της η StraDa Films προσφέρει στο κοινό, χωρίς συνδρομή, όλες τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της. Με δυνατότητα θέασης για συγκεκριμένο ή και για απεριόριστο διάστημα. Η έναρξη έγινε με τις τρεις ταινίες του τρομερού παιδιού του ελληνικού σινεμά, Σύλλα Τζουμέρκα. ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ, η ΕΚΡΗΞΗ και η ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ είναι διαθέσιμες μέσα από το site www.stradafilms.gr  χωρίς συνδρομή. Άνοιξαν ακόμα για το κοινό οι ταινίες: ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (COLD WAR) & ΙDA, τα δύο αριστουργήματα του Pawel Pawlikowski, καθώς και οι πολυβραβευμένες ελληνικές ταινίες που εντυπωσίασαν με την κινηματογραφική τους έξοδο, ΟΙΚΤΟΣ και ΑΦΤΕΡΛΩΒ. 

Δείτε τις ταινίες της StraDa Films online, χωρίς συνδρομή. Τώρα από τον ιστότοπο της StraDa Films  www.stradafilms.gr