7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 

To 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (ΔΦΝΠ), ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και τις σχετικές οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, ανανεώνει και φέτος το ετήσιο ραντεβού του με τους θεατές του και προχωρά σε μία μοναδική καινοτομία! 

Από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2021, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με την προβολή του διεθνούς προγράμματος μέσω της πλατφόρμας του. Με τον τρόπο αυτόν το Φεστιβάλ επεκτείνει το εύρος δράσης του, αφού οι ταινίες του θα είναι προσιτές όχι μόνο στο τοπικό κοινό αλλά σε όλη την Ελλάδα, καθώς και εκτός συνόρων.

Στη συνέχεια, από τις 7 έως τις 16 Μαΐου 2021, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ζωντανά παρουσιάζοντας όλες τις ταινίες του σε αίθουσες προβολών στην έδρα του, την Καλαμάτα, αλλά και σε όλο το δίκτυο των πόλεων της Πελοποννήσου που αγκαλιάζει η διοργάνωση, σε Πάτρα, Σπάρτη, Άργος, Ναύπλιο, Γύθειο, Αμαλιάδα, Ξυλόκαστρο και Ακράτα. 

Σαράντα οκτώ διεθνείς ταινίες, στην πλειονότητά τους σε πανελλήνια πρώτη προβολή, εξασφάλισε για τους θεατές του το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. 

Το διαδικτυακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

α) Όλα τα διεθνή ντοκιμαντέρ του προγράμματος

β) 14 ταινίες ξένων σκηνοθετών που εντάσσονται στη θεματική του μεγάλου αφιερώματος «Διεκδικώντας την Ελευθερία», τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

14 ξεχωριστές ιστορίες κοινωνικοπολιτικών γεγονότων που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Ιστορίες που θα μας ταξιδέψουν σε  διάφορες γωνιές της Γης, από την Χιλή στην Παπούα Νέα Γουινέα, από την Μπουρκίνα Φάσο στην Κούβα, από τη Σρι Λάνκα στην Αρμενία, από την Ισπανία του Φράνκο στην Ελλάδα της Κατοχής.

Οι πολυβραβευμένες αυτές ταινίες αφηγούνται με μοναδικό τρόπο ιστορίες γηγενών για τη Φύση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Πολιτισμό. Πρόκειται για ιστορίες χαμένων ζωών και εξεγέρσεων, συρράξεων και ηρωισμού, καταπάτησης ελευθερίων και αξιοπρέπειας, ταινίες που γιορτάζουν την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και την ανθεκτικότητα μπροστά στην όποια αδικία.

BLOODLESS

Μερικές από τις πανελλήνιες πρεμιέρες που θα δούμε είναι:

Bloodless - The Path to Democracy («Χωρίς σταγόνα αίμα») των Bared Maronian και Silva Basmajian. Πρόκειται για ένα ελκυστικό πολιτικό θρίλερ που καταγράφει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται την Άνοιξη του 2018 στην Αρμενία.

Fixed Shot-100 Recordings around Dignity Square του Cristián Pérez Reyes. Στις 18 Οκτωβρίου 2019, η Χιλή ζει την πιο σημαντική της κοινωνική εξέγερση στα χρόνια της μεταπολίτευσης της.

Lost Lives(«Χαμένες Ζωές») των Michael Hewitt και Dermot Lavery. Ένα φιλμ εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο που περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις συνθήκες κάθε θανάτου την περίοδο των «Ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία (1968-1998). 

Unblock Cuba του Sergio Gregori Marugán. Ένα πορτραίτο της πρόσφατης ιστορίας της Κούβας και της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή στην περιοχή της Καραϊβικής.

UNBLOCK CUBA

γ) Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος, θα λάβει χώρα διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πολεμικοί ανταποκριτές – Διεκδικώντας την Ελευθερία σήμερα», με την παρουσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, δημοσιογράφων- πολεμικών ανταποκριτών, μεταξύ  των οποίων η Αμερικανή Iara Lee, ακτιβίστρια και σκηνοθέτης, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “Photographer of war”  Boris Benjamin Bertram από την Δανία, και η Nitza Kakoseos Dominguez, από την Σουηδία σκηνοθέτης/δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια στην Νικαράγουα.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» Νίκος Μεγγρέλης. Στην συζήτηση θα συμμετέχει και επιτροπή φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, με στόχο να υπάρξει διάδραση με τους θεατές. 

δ) 7 ταινίες που εντάσσονται στο ετήσιο αφιέρωμα για την Ισότητα των Φύλων, ταινίες που συνθέτουν ένα διεθνές τοπίο, με στόχο να μας οδηγήσει σε προβληματισμό, δημιουργική σκέψη, και, ει δυνατόν, σε δυναμική διεκδίκηση.

Κάποιες από αυτές επίσης θα προβληθούν σε πανελλήνια πρώτη:

BEING ERIKO

Being Eriko του Jannik Splidsboel. Μια ματιά στην ταλαντούχα Γιαπωνέζα πιανίστρια, Eriko Makimura, της οποίας η τέχνη και οι συναυλίες ενώνουν το γκροτέσκο με το αψεγάδιαστο και το ευαίσθητο. 

The New Abolitionists, της Christina Zorich. Στο πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ (έχει αποσπάσει 16 βραβεία), η σκηνοθέτιδα Κριστίνα Ζόριχ ακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην διάσωση, την αποκατάσταση και τη δίωξη όσων εμπλέκονται με την εμπορία ανθρώπων, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

March for Dignity («Πορεία αξιοπρέπειας») του John Eames. Η ταινία, που έχει λάβει 7 βραβεία, ακολουθεί μια μικρή ομάδα ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στην προσπάθειά της να διεξάγει το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. 

THE NEW ABOLITIONISTS

Μια νέα συνεργασία τριών ετών που ξεκινά μεταξύ του ΔΦΝΠ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο. 

Το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί στο Φεστιβάλ του Μαΐου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ όλες τις ταινίες που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα, καθώς και εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τηλεδιασκέψεις, νέες συνεργασίες με ξένα φεστιβάλ και εκθέσεις, όπως κάθε χρόνο. 

ΙΝΦΟ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο διοργανώνεται εδώ και επτά χρόνια από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε από το ξεκίνημά του έναν συγκεκριμένο σκοπό: την επιστροφή του θεατή στη σκοτεινή αίθουσα. Και το πέτυχε, αγκαλιάζοντας την τοπική κοινωνία και καθιερώνοντας μία καινούρια σχέση ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ. 

Tο ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί μόνο στο φεστιβάλ του Μαΐου μιας και υπάρχει το Βραβείο κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που έχει υιοθετήσει ο Δήμος Σπάρτης.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ (συνολικά στο Online&live πρόγραμμα) περιλαμβάνει 60 διεθνή και 20 ελληνικά ντοκιμαντέρ, και 22 ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ζώνη.

Επίσημη προσκεκλημένη της 7ης διοργάνωσης είναι η Αυστριακή σκηνοθέτις, Ναταλί Χάλα (Natalie Halla), της οποίας θα προβληθούν 5 ταινίες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η ίδια θα συμμετέχει, επίσης, στην τριμελή επιτροπή για τα Βραβεία Ισότητας.

Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται και φέτος με εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης , τηλεδιασκέψεις , εκθέσεις.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος εκτός των ταινιών, έχουν οργανωθεί ειδικές παράλληλες δράσεις, Διεθνής έκθεση κόμικς σε συνεργασία με την ομάδα του φεστιβάλ της Βαβέλ, συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

5 βραβεία θα απονεμηθούν στην επίσημη   λήξη του φεστιβάλ τον Μάιο 2021

Βραβειο κοινού καλύτερου διεθνούς ντοκιμαντέρ

Βραβείο κοινού καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ

Βραβείο κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ντοκιμαντέρ ισότητας

Φέτος θεσπίζεται το “Βραβείο Σπάρτης”, που υιοθετήθηκε από τον Δήμο Σπάρτης. Πρόκειται  για ένα ακόμη βραβείο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα της κριτικής επιτροπής και θα αφορά στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η επιτροπή και εδώ θα είναι τριμελής

Βραβείο φοιτητών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το καλύτερο ντοκιμαντέρ του αφιερώματος «Διεκδικώντας την ελευθερία» στο οποίο συμμετέχουν 20 ταινίες

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν και ελεύθερες στο κοινό.

Μείνετε συντονισμένοι!

www.peloponnisosdocfestival.com
https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/