Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε νέες διεθνείς συνεργασίες

 

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας ανάμεσα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, που μετρά 62 χρόνια ζωής, έχουν συμφωνηθεί δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν τις δύο χώρες, και να δοθούν κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ σκηνοθετών. 

Έτσι, στην διάρκεια του 7ου διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που θα γίνει ζωντανά από τις 7 έως 16 Μαΐου  2021 πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  1. Αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο, με την παρουσία των συντελεστών.
  2. Κάλεσμα σε Βάσκους και   Έλληνες  σκηνοθέτες / παραγωγούς, με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών συμπαραγωγής μεταξύ των δύο χωρών για την δημιουργία  ενός 90λέπτου σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ πάνω στην θεματική του φετινού αφιερώματος «Διεκδικώντας την ελευθερία».

Για τον σκοπό αυτό καλούνται Έλληνες σκηνοθέτες / παραγωγοί να υποβάλουν πρόταση παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (15’) με θέμα «Διεκδικώντας την Ελευθερία». Θα επιλεχθούν 3 σχέδια από την κάθε χώρα, που θα αποτελέσουν μέρος του 90λεπτού σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ.

Οι 6 σκηνοθέτες / παραγωγοί, Βάσκοι και Έλληνες, θα προσκληθούν στη Καλαμάτα τον Μάιο (ή όποτε επιτραπεί να γίνει το φεστιβάλ δια ζώσης), προκειμένου να γνωριστούν και να ορίσουν το πλαίσιο συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί η συμπαραγωγή. Τις συναντήσεις των Βάσκων και Ελλήνων  σκηνοθετών θα συντονίσουν οι υπεύθυνοι των δύο φεστιβάλ αντίστοιχα.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ  Πελοποννήσου θα αναλάβει:

  1. Τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των σκηνοθετών στην Καλαμάτα τον Μάιο 2021 ( ή όποτε επιτραπεί να γίνει το φεστιβάλ δια ζώσης)
  2. Παροχή τεχνικού εξοπλισμού για τα γυρίσματα (κάμερα, φώτα)
  3. Η εταιρεία Stefilm  θα προσφέρει το color correction.
  4. Επιδότηση 2.000 ευρώ για κάθε ντοκιμαντέρ.

Τα λοιπά έξοδα της παραγωγής του κάθε ντοκιμαντέρ είναι στην ευθύνη των σκηνοθετών/παραγωγών. 

Το σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ που θα παραχθεί θα είναι παραγωγή των δύο φεστιβάλ, ενώ οι έξι σκηνοθέτες θα είναι συμπαραγωγοί έχοντας παράλληλα και όλα τα δικαιώματα επί της διανομής της ταινίας. Θα υπογραφούν ιδιωτικά συμφωνητικά με κάθε ένα σκηνοθέτη, με τα οποία τα δύο συνεργαζόμενα φεστιβάλ θα μεταβιβάζουν τα δικαιώματα από τις οποιεσδήποτε πωλήσεις στους σκηνοθέτες. Ο κάθε σκηνοθέτης θα είναι κύριος του 16,6% της ταινίας. 

Το έργο που θα παραχθεί, θα προβληθεί στα δύο συνεργαζόμενα φεστιβάλ, στο Διεθνές Φεστιβάλ  Zinebi, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,  καθώς και στο Φεστιβάλ Faito doc στην Νάπολη της Ιταλίας. 

Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να παρουσιάζουν οικονομική δυνατότητα υλοποίησης και θα πρέπει να απευθύνονται σε διεθνές κοινό. 

Οι ενδιαφερόμενοι καλουνται να καταθέσουν τον φάκελο ελληνικά και αγγλικά μέχρι 15 Μαρτίου  2021 στην ιστοσελίδα  www.peloponnisosdocfestival.com (υποβολές προτάσεων για συμπαραγωγή) 

Ο φάκελος θα πρέπει να περιλαμβάνει: 

  • Βιογραφικό σκηνοθέτη
  • Εκτενή σύνοψη / περιγραφή της πρότασης
  • Treatment, αν υπάρχει.
  • Σημείωμα σκηνοθέτη σχετικά με την ιστορία και την αισθητική
  • Ενδεικτικό προϋπολογισμό                              

ΙΝΦΟ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο διοργανώνεται εδώ και επτά χρόνια από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε από το ξεκίνημά του έναν συγκεκριμένο σκοπό: την επιστροφή του θεατή στη σκοτεινή αίθουσα. Και το πέτυχε, αγκαλιάζοντας την τοπική κοινωνία και καθιερώνοντας μία καινούρια σχέση ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ. 

Οι online προβολές ολοκληρώθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου ενώ το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί μόνο στο φεστιβάλ του Μαΐου μιας και υπάρχει το Βραβείο κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που έχει υιοθετήσει ο Δήμος Σπάρτης.

5 βραβεία θα απονεμηθούν στην επίσημη λήξη του φεστιβάλ τον Μάιο 2021

Βραβείο κοινού καλύτερου διεθνούς ντοκιμαντέρ

Βραβείο κοινού καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ

Βραβείο κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ντοκιμαντέρ ισότητας

Από φέτος θεσπίζεται το “Βραβείο Σπάρτης”, που υιοθετήθηκε από τον Δήμο Σπάρτης. Πρόκειται  για ένα ακόμη βραβείο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα της κριτικής επιτροπής και θα αφορά στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η επιτροπή και εδώ θα είναι τριμελής

Βραβείο φοιτητών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το καλύτερο ντοκιμαντέρ του αφιερώματος «Διεκδικώντας την ελευθερία» στο οποίο συμμετέχουν 20 ταινίες 

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν και ελεύθερες στο κοινό

Μείνετε συντονισμένοι! 

www.peloponnisosdocfestival.com
https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/