Berlinale 2021: Η Αργυρή Άρκτος στο Natural Light

 

Το Natural Light (Természetes fény), ντεμπούτο στις ταινίες μυθοπλασίας για τον Ούγγρο ντοκιμαντερίστα Ντένες Νάγκι,  κέρδισε τις εντυπώσεις και τα εγκωμιαστικά σχόλια της κριτικής επιτροπής του 71ου Φεστιβάλ Βερολίνου, φεύγοντας από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα με την Αργυρή Άρκτο για τη σκηνοθεσία της στις αποσκευές της. 

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάλ Ζάβαντα, η ταινία μας μεταφέρει στην Σοβιετική Ένωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με ήρωα έναν Ούγγρο στρατιώτη που υπηρετεί στις τάξεις του Ναζί εισβολέα και που έρχεται αντιμέτωπος με θεμελιώδη ηθικά διλήμματα. 

Η κριτική επιτροπή μίλησε για σαγηνευτικές εικόνες και αξιόλογη σκηνοθεσία που επέδειξε πλήρη κυριαρχία των αφηγηματικών μέσων, καταφέρνοντας να σκιαγραφήσει με οξυδέρκεια ένα πορτραίτο του πολέμου καθώς και την αναγκαιότητα της επιλογής μεταξύ ατομικής ευθύνης και παθητικότητας. 

Αυτή η εντυπωσιακή όπως φαίνεται από το trailer ευρωπαϊκή συμπαραγωγή θα είναι διαθέσιμη προσεχώς από την One from the Heart, κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο φθινόπωρο, εφόσον πάνε όλα καλύτερα στο μέτωπο της πανδημίας. 

Δείτε παρακάτω το trailer