L’Arbitro – Ο Διαιτητής

Παραγωγή: Ιταλία/Αργεντινή – 2013 

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Paolo Zucca

Πρωταγωνιστούν: Stefano Accorsi, Geppi Cucciari, Jacopo Cullin, Alessio Di Clemente, Marco Messeri, Francesco Pannofino, Grégoire Oestermann.

Υπόθεση: Στα χωριά της Βόρειας Σαρδηνίας το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές για να μην πούμε το μοναδικό σπορ. Στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα προηγείται η ομάδα των αλαζονικών Montecrastu που παίζει χωρίς αντίπαλο. Τελευταία και καταϊδρωμένη είναι η Atletico Pabarile με τους παίκτες της να είναι άσχετοι, υπέρβαροι, ηλικιωμένοι ή ανήλικοι, και το κυριότερο με σχεδόν τυφλό προπονητή. Θεατές στους αγώνες τους είναι κυρίως τα κατσίκια του βουνού που συνοδεύουν τους ελάχιστους χωρικούς, φαν των ομάδας. Μέχρι που εμφανίζεται ο Ματσούτσι, μετανάστης που επέστρεψε από την Αργεντινή, και η τύχη της ομάδας αρχίζει να αλλάζει. Σε ένα παράλληλο μακρινό ποδοσφαιρικό σύμπαν, ο διεθνής διαιτητής Κρουτσιάνι φιλοδοξεί να σφυρίξει στον τελικό του Champions League.  Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να κάνει (με το αζημίωτο) μερικές ποδοσφαιρικές χάρες. Ο υπερφιλόδοξος και εντελώς ψωνισμένος άρχοντας του γηπέδου τολμά, έλα όμως που η τόλμη δεν του βγαίνει σε καλό και η μοίρα τον φέρνει να σφυρίξει τον τελικό του χωριού, με σίγουρο αποτέλεσμα τα μαλλιά κουβάρια!

Με αστραφτερή ασπρόμαυρη φωτογραφία και με τρομερή διάθεση για κανιβαλισμό των κακώς κείμενων στο χώρο του ποδοσφαίρου, το φιλμ του Πάολο Τσούκα ξεχειλίζει από ιδέες. Άλλες καλές κι άλλες λιγότερο. Ευτυχώς οι καλές ιδέες υπερτερούν και ανεβάζουν το επίπεδο της ταινίας αλλά και τη διάθεση του θεατή. Οι σκηνές στη Σαρδηνία έχουν έντονες και πνευματώδεις σατιρικές επιρροές από το κλασσικό βουκολικό δράμα Πάντρε Παντρόνε των Ταβιάνι αλλά και από τις λαϊκές Ιταλικές κωμωδίες των 60s ενώ το σύγχρονο κομμάτι του στόρι με τις μεγαλοαθλητικές λοβιτούρες φέρνει κάπως σε Νονό αλλά με πολύ σαρκασμό και ειρωνική διάθεση.

Σε γενικές γραμμές μια πολύ ιδιαίτερη ταινία που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους σινεφίλ ποδοσφαιρόφιλους. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 17.12.15