I Fidanzati – Οι Αρραβωνιασμένοι (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιταλία – 1963 

Διάρκεια: 77 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Ermanno Olmi

Πρωταγωνιστούν: Carlo Cabrini, Anna Canzi.

Υπόθεση: Ο Τζοβάνι είναι οξυγονοκολλητής σε ένα εργοστάσιο στο Μιλάνο. Προκειμένου να πάρει προαγωγή, δέχεται να μετατεθεί για ενάμιση χρόνο, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σικελία, αφήνοντας πίσω την αρραβωνιαστικιά του Λιλιάνα, με την οποία η σχέση τους είναι ήδη τεταμένη. Η μετάθεση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη τη Λιλιάνα με την οποία σχεδόν δεν μιλιούνται πια. Ο Τζοβάνι, φθάνοντας στη Σικελία τακτοποιείται σε ένα δωμάτιο και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά, όμως αρχίζει να αναπολεί την προηγούμενη ζωή του και να σκέφτεται πιο σοβαρά το μέλλον, ξεκινώντας αλληλογραφία με την μακρινή αρραβωνιαστικιά του.

Η εργατική τάξη των αρχών της δεκαετίας του 60 βρίσκεται ξανά μπροστά στο μοντέρνο για την εποχή του αλλά πάντα φρέσκο και αγέραστο, ακόμη και σήμερα, φακό του Ερμάνο ‘Ολμι. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για μια ταινία που απεικονίζει την φτώχεια χωρίς πολλά λόγια αλλά με ανθρωπισμό, αγάπη, αξιοπρέπεια, ζεστασιά και τελικά αισιοδοξία. Η ζωή στον ψυχρό, τακτοποιημένο Βορρά της αρχής, όπως απεικονίζεται μέσα από την αίθουσα χορού, με τα ζευγάρια να κάνουν τον κύκλο τους και το πρωταγωνιστικό δίδυμο να βιώνει την κρίση του μετά την ανακοίνωση της μετάθεσης, δίνει κατόπιν τη θέση του στον αγροτικό Νότο που μόλις έχει αρχίσει να ανακαλύπτει τη δύναμη της Βιομηχανικής επανάστασης που φέρνουν τα εργοστάσια των Βορείων στο ειδυλλιακό ακόμη τοπίο της Σικελίας. Ένας άλλος κόσμος ανοίγεται μπροστά στα μάτια του Τζοβάνι και τον κάνει να συνειδητοποιήσει τη θέση του στον κόσμο και τις αξίες που πάει να απορρίψει, αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του. Μια τόσο μακρινή απουσία μετατρέπεται σε έντονη μνήμη και τελικά σε απόφαση ζωής.

Σε συνέχεια του σκυθρωπού Il Posto, της προηγούμενης ταινίας του, ο Ερμάνο Όλμι ανοίγει το βλέμμα του στον χαρούμενο και παραδοσιακό Ιταλικό Νότο, επανακαθορίζοντας τις προτεραιότητες της ζωής στις αρχές του Ιταλικού οικονομικού θαύματος του 60. Μια σύντομη και ουσιαστική εξιστόρηση ενός ρομάντζου δι’ αλληλογραφίας, με πολύτιμη, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη, καταγραφή μιας ολόκληρης εποχής στο παρασκήνιο. Αντέχει στο χρόνο…

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 18.02.16