20th Century Women – Καταπληκτικές Γυναίκες

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 119 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Mike Mills

Πρωταγωνιστούν: Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup, Lucas Jade Zumann, Alison Elliott, Thea Gill,  Vitaly Andrew LeBeau, Olivia Hone, Waleed Zuaiter.

Υπόθεση: 1979: Στη Σάντα Μπάρμπαρα ζει η 55χρονη Dorothea Fields (Annette Bening), μια αποφασιστική μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τον έφηβο γιο της (Lucas Jade Zumann), σε μία εποχή που σφύζει από κοινωνικές αλλαγές και επαναστατική διάθεση. Η Dorothea είναι ένα παιδί της εποχής της ύφεσης που απέκτησε το παιδί της σε μεγάλη ηλικία. Η διαφορά ηλικιίας την κάνει να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την ανατροφή του και έτσι απευθύνεται σε δύο νεότερες γυναίκες. Στην Abbie (Greta Gerwig), ένα ελεύθερο πνεύμα και punk καλλιτέχνη και στην Julie (Elle Fanning), μια ξύπνια και τολμηρή έφηβη γειτόνισσα.

1979:Για τις ΗΠΑ κυρίως αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας. Η μεταστροφή της υφηλίου σ αυτό το σύγχρονο μελαγχολικό τέρας που βιώνουμε σήμερα, ήταν στα ξεκινήματά της. Η τελευταία χρονιά που ένας Δημοκρατικός Πρόεδρος παλαιάς κοπής, ο Τζίμι Κάρτερ, είχε να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις: την ύφεση της οικονομίας, την Ισλαμική επανάσταση και την κρίση με τους όμηρους στην Τεχεράνη, το πυρηνικό ατύχημα του Three Mile Island, την εκλογή της Θάτσερ στη Βρετανία. Λίγα μετά θα ξεκινούσε η εποχή του Ρήγκαν, της φιλελευθεροποίησης της Οικονομίας και του AIDS που θα έβαζε ένα τέλος στο ελευθεριάζον πνεύμα των 70s.

Σ αυτή την καθοριστική χρονιά τοποθετεί  τον 15χρονο εαυτό του ο Μιλς να αυτοβιογραφείται και να αφηγείται την προβληματική του σχέση με την απόμακρη και ιδιότυπη μητέρα του και την επίσης δύσκολη σχέση του με τις μικρές του φίλες. Τρία χαρακτηριστικά δείγματα γυναικών του 20ου αιώνα που σημάδεψαν τη ζωή του και τον τρόπο που ανακάλυπτε τον κόσμο και την τέχνη. Και έτσι ξεκινάνε και τα αφηγηματικά προβλήματα της ταινίας. Τοποθετώντας το εφηβικό alter ego του στο κέντρο της δράσης, μετατοπίζει την αφήγηση από τη ζωή των τριών γυναικών στην αντίληψη που είχε ο ίδιος για αυτή τη ζωή. Αποτέλεσμα: μια κουραστικά αποσπασματική δημιουργία δυσνόητων για το μη αμερικάνικο κοινό ψυχολογικών πορτραίτων και μια μάλλον ανιαρή χαλαρότητα (που θα ήθελε να μοιάζει σε fresco α λα Ρόμπερτ Άλτμαν) που δεν καταφέρνει να απογειώσει το υλικό ή καλύτερα δεν καταφέρνει να το προσγειώσει από τα νεφελώματα του μυαλού του.

Παρόλα αυτά η Ανέτ Μπένιγκ λάμπει στο ρόλο της μητέρας του ήρωα και μια οσκαρική υποψηφιότητα θα ήταν πρέπουσα (αν και δεν τα κατάφερε τελικά). Τώρα γιατί η ταινία έφθασε στις υποψηφιότητες Oscar σεναρίου, θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Που μέχρι να καταλάβουμε ποιος είναι ποιος και που πηγαίνει, πρέπει να περάσει λίγη ώρα και να έχουμε ρίξει και τα χαρτιά. Όσο για τις Χρυσές Σφαίρες η ταινία κέρδισε δύο υποψηφιότητες: καλύτερης κωμικής ταινίας και α΄ γυναικείου ρόλου. Καταπληκτικές μπορεί να ήταν οι γυναίκες στη ζωή του Μιλς, όχι όμως και χαρακτηριστικά δείγματα γυναικών του 20ου αιώνα (όπως ο πρωτότυπος τίτλος). Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος έλεγε το παλαιό λαϊκό άσμα (και ο Μιλς πέρασε και δεν ακούμπησε).

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 09.03.17