Τζαμάικα

Παραγωγή: Ελλάδα – 2017

Διάρκεια: 98 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μορφονιός

Πρωταγωνιστούν: Φάνης Μουρατίδης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μελέτης Ηλίας, Νίκος Παντελίδης, Μαίρη Ευαγγέλου, Ίρις Πανταζάρα, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκος Ορφανός.

Υπόθεση: Δυο αδέλφια που έχουν από χρόνια αποξενωθεί λόγω μιας παρεξήγησης, ξαναβρίσκονται στην κηδεία της μητέρας τους. Ο Άκης (Σπύρος Παπαδόπουλος) οδηγεί το ταξί που κληρονόμησε από τον πατέρα του και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα χρέη του και την άπληστη γυναίκα του. O Τίμος (Φάνης Μουρατίδης) είναι ένας πλούσιος και διάσημος τηλεπαρουσιαστής που ζει μια ζωή γεμάτη ένταση και λάμψη. Όταν ήταν μικροί ήταν πολύ δεμένοι και έκαναν όνειρα για μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ταξίδια μέχρι τη μακρινή Τζαμάικα. Σήμερα αυτά είναι απλά μια ξεθωριασμένη ανάμνηση όμως η μοίρα επιφυλάσσει στα δύο αδέλφια πολλές ακόμη ανατροπές που θα τους φέρουν και πάλι αναπάντεχα κοντά…

«Η ζωή δεν είναι για να μας στενεύει. Αλλά για να τη φοράμε στο νούμερο μας» λέει κάπου ο ανέμελος αλλά κατά βάθος φιλοσοφημένος Τίμος. Αυτό είναι και το μότο μιας καλογυρισμένης σαρκαστικής κομεντί και αυτό προσπαθεί να μας επιβεβαιώσει, βγάζοντας κάμποσους συγκινητικούς άσους στο μανίκι της. Μια ταινία επιστροφής σε μια χαμένη αθωότητα, χτισμένη γύρω από συναισθηματικά κλισέ τα οποία επιχειρεί συνεχώς  να ανατρέπει υπέρ της με ένα περίεργο και γοητευτικό τρόπο, πότε επιτυχημένα και πότε όχι. Θες η χημεία των δύο άπιαστων πρωταγωνιστών, θες η συνεχής εκτόνωση των δραματικών καταστάσεων με μια φυγή προς την κωμωδία, η ταινία λειτουργεί ικανοποιητικά σαν ένα ελληνικό terms of endearment (το αρχετυπικό χολιγουντιανό μελόδραμα των 80s), τηρουμένων πάντα των αναλογιών, αλλά και σαν διαχρονικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη καθημερινότητα της κρίσης που ορίζει τις ζωές των ηρώων. Ναι είναι περισσότερο δραματική παρά κωμική, είναι περισσότερο πικρή παρά χαριτωμένη, σώζεται όμως αν και πατάει σε δύο βάρκες αφού πάνω από όλα βγάζει στο θεατή ένα αίσθημα αισιοδοξίας που σπάνια ξεμυτίζει πια μέσα στο σκοτεινό σύμπαν του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.

 

Πρώτη δουλειά για τη μεγάλη οθόνη του σκηνοθέτη Ανδρέα Μορφονιού μετά από 25 χρόνια τηλεοπτικής καριέρας (Ευτυχισμένοι μαζί, Το σπίτι της Έμμας, Το σόι σου κ.α.) αλλά και του σεναριογράφου Γιώργου Φειδά (Singles, Συμμαθητές), προδίδει εύκολα το τηλεοπτικό παρελθόν και των δύο, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη ως σπουδή χαρακτήρων και ερμηνευτικό όχημα ιδιαίτερα για τους δύο πρωταγωνιστές. Ευπρόσωπη ταινία με άριστα στάνταρ παραγωγής απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό της εορταστικής περιόδου, αρκεί να καταφέρει να το κερδίσει με αυτή την εύθραυστη συνύπαρξη του γέλιου με το δάκρυ που προσφέρει. Διαθέτει δύο σπουδαίους εδώ και πάντα δημοφιλείς πρωταγωνιστές αλλά και δυο αξιοπρεπέστατες γυναικείες παρουσίες που λάμπουν στους εντελώς αντίθετους μεταξύ τους ρόλους τους.

Οι λοιποί συντελεστές

Παραγωγοί: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος

Σενάριο: Γιώργος Φειδάς

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης

Σκηνογραφία: Στέφανος Κατσέλης

Ενδυματολογία: Νινέττα Ζαχαροπούλου

Ηχοληψία: Νίκος Μπουγιούκος 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 21.12.17 

Παρακάτω εκτός από το trailer δείτε και το τραγούδι των τίτλων της ταινίας από τον Χρήστο Μάστορα.