Last Flag Flying – Η Τελευταία Σημαία

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2017 

Διάρκεια: 125 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Richard Linklater 

Πρωταγωνιστούν: Bryan Cranston, Laurence Fishburne, Steve Carell, J. Quinton Johnson, Deanna Reed-Foster, Yul Vazquez, Graham Wolfe, Jeff Monahan και η Cicely Tyson. 

Υπόθεση: 2003: Ένας σοβαρός άγνωστος μπαίνει στο μπαρ του πρώην πεζοναύτη και νυν αλκοολικού και κυνικού μπάρμαν Σαλ Νίλον. Είναι ο ο Λάρι «Ντοκ» Σέφερντ κι έχουν περάσει 30 χρόνια από την τελευταία επεισοδιακή τους συνάντηση, τότε που έκαναν τη θητεία τους ως πεζοναύτες στο Βιετνάμ. Αφού αναπολήσουν το παρελθόν σε μια νύχτα γεμάτη αλκοόλ, θα φύγουν μαζί και θα πάνε να βρουν τον τρίτο της παλιάς παρέας, τον Ρίτσαρντ Μιούλερ, έναν ατίθασο νεαρό αφροαμερικανό που έχει μαζευτεί, έχει νοικοκυρευτεί και έχει βρει το Θεό ως πάστορας.

Και τότε ο Λάρι τους αποκαλύπτει το λόγο της επανένωσής τους: Χρειάζεται τη βοήθεια και την υποστήριξή τους γιατί πρέπει να παραλάβει το νεκρό σώμα του παιδιού του που έπεσε ως Πεζοναύτης στο Ιράκ και θα θαφτεί με στρατιωτικές τιμές στο Άρλινγκτον. Όταν όμως οι τρεις βετεράνοι φτάνουν στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας για να παραλάβουν τον νεκρό συναντούν τον καλύτερο φίλο του, τον Τσάρλι Ουάσιγκτον, ο οποίος θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσημη ιστορία του θανάτου του και κάνει τον Λάρι να αποφασίσει να θάψει τον γιο του κοντά στο πατρικό τους σπίτι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του κι όχι στο Άρλινγκτον. Έχοντας μαζί τους τον Ουάσινγκτον, οι τρεις βετεράνοι συνοδεύουν σιδηροδρομικά το φέρετρο. Η σύγκρουση όμως με τις επίσημες στρατιωτικές αρχές τους ακολουθεί στο ταξίδι τους. 

Σε ποιον ανήκει το σώμα του ήρωα; Τι είναι ένας ήρωας τελικά; Τι ορίζει τη ζωή ενός στρατιώτη και μάλιστα Αμερικανού; Τι θέλουν τα παιδιά της Αμερικής στα Βιετνάμ και στα Ιράκ; Πολλά τα ερωτηματικά που θέτει η νέα ταινία του δημιουργού του Boyhood και της τριλογίας του Midnight και ακόμη περισσότερα τα φιλοσοφικά ερωτήματα που ταλανίζουν αυτούς τους τρεις βετεράνους της επίσημης αμερικάνικης ιστορίας: ο Θεός, το Βιετνάμ, η ζωή σαν θητεία και οι μοιραίες επιλογές που την καθορίζουν. Ποια πρέπει να είναι τελικά η θέση ενός πολίτη απέναντι σε μια Πολιτεία που τον χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ακόμη και μετά θάνατον; 

Η ταινία βασίζεται σε ένα διάσημο βιβλίο που έγραψε ο Ντάριλ Πόνικσαν το 2005, σαν sequel στο κλασσικό του έργο για το Βιετνάμ The last Detail του 1970. Ένα μυθιστόρημα που μεταφέρθηκε θριαμβευτικά στη μεγάλη οθόνη το 1973 από τον Hal Ashby με τον νεαρό Τζακ Νίκολσον να σαρώνει την οθόνη. Στη διασκευή του ο Λινκλέιτερ αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από το καστ, δείχνει μεγάλο ταλέντο στην καταγραφή της καθημερινής λεπτομέρειας αφού προτίμησε να γυρίσει την ιστορία του σαν ταινία εποχής και δίνει ψυχολογικό βάθος στους χαρακτήρες αλλά δυστυχώς τους αφήνει να μιλάνε πολύ, επιβαρύνοντας έτσι με μια όχι και τόσο ευπρόσδεκτη θεατρικότητα την ταινία εκεί που θα έπρεπε να ακολουθήσει τους κανόνες του road movie. Αυτό όμως που δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτο είναι η ψυχολογικά αδικαιολόγητη ανατροπή του φινάλε που ακυρώνει εν μέρει τη διαδρομή των τριών βετεράνων και μειώνει την αξία της ταινίας. Ολίσθημα και αστοχία που δεν καταπίνεται, τουλάχιστον από το διεθνές κοινό που έχει το πλεονέκτημα της απόστασης από τα δρώμενα.

Εις το επανιδείν σε καλύτερες μέρες αγαπητέ Ρίτσαρντ. Μέχρι τότε ας επανεκτιμήσουμε το ξεχασμένο σινεμά του μέγα υποτιμημένου Hal Ashby.

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 17.05.18