Kyrsyä - Tuftland

Παραγωγή: Φινλανδία - 2017 

Διάρκεια: 89 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ 

Βαθμολογία: * *   

Σκηνοθεσία: Roope Olenius 

Πρωταγωνιστούν: Veera W. Vilo, Saara Elina, Miikka J. Anttila, Ria Kataja, Neea Viitamäki, Arja Pekurinen, Ari Savonen. 

Υπόθεση: Η νεσρή Ιρίνα, είναι φοιτήτρια κλωστοϋφαντουργίας. Από τη μια οι σπουδές της που δεν την γεμίζουν κι από την άλλη μια αποτυχημένη σχέση που μόλις τελείωσε, αλλά και τα μόνιμα οικονομικά της προβλήματα  κάνουν τη μικρή πεισματάρα να αποφασίσει να δεχθεί μια καλοκαιρινή δουλειά στην επαρχία, παρά τις αντιρρήσεις της αδελφής της. Έτσι φθάνει στο απομονωμένο χωριό Κυρσύα όπου την υποδέχονται οι εκ πρώτης όψεως άκακοι αλλά ιδιόρρυθμοι κάτοικοι του χωριού. Καθώς η Ιρίνα προσπαθεί να εγκλιματισθεί στην απόλυτη ησυχία ενός τόπου στη μέση του δάσους, αρχίζουν να συμβαίνουν μια σειρά από παράξενα γεγονότα καθώς η επαρχιακή καθαρότητα αρχίζει να αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο.

Μετά την ελληνική του πρεμιέρα τον περασμένο Μάιο στο Horrorant, το ντεμπούτο του νεαρού Φινλανδού Ρόπε Ολένιους, εκπρόσωπου του νέου κύματος τρόμου του Φινλανδικού σινεμά, έρχεται στις οθόνες φορτωμένο φήμη και βραβεία. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μοναδική ταινία (και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό). Μια ιστορία όπου ακόμη και η πρωταγωνίστρια που υποτίθεται καλείται να μοιραστεί την περιπέτειά της με τον θεατή δεν είναι ακριβώς το πρότυπο της ηρωίδας που θα προκαλέσει τη συμπάθειά του, έχει εξαρχής ένα πρόβλημα. Πόσο μάλλον που η ταινία στερείται σασπένς και αίσθησης τρόμου, βασιζόμενη στο μακάβριο και το απωθητικό για να εντυπωσιάσει τον θεατή, φέρνοντας στο νου το πρώιμο σινεμά του Γουες Κρέιβεν.  Εξάλλου η προσπάθεια συνδυασμού τρόμου και κοινωνικού σχολίου δημιουργεί ένα αξιοπερίεργο θέαμα στα όρια του cult το οποίο σίγουρα έχει τους δικούς του φανατικούς οπαδούς όπως δείχνει και η επιτυχημένη φεστιβαλική του πορεία. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της μιας από τις πρωταγωνίστριες Neea Viitamäki. 

Βραβεία – Συμμετοχές:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο Horrorant Film Festival Νύχτες Τρόμου στην Αθήνα

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Scandinavian International Film Festival

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Arizona Underground Film Festival,

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Other Worlds Austin Film Festival στο Τέξας

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Cinemafantastique Film Fest στο Βανκούβερ 

Και μερικά Fun Facts

Το Κυρσύα του πρωτότυπου τίτλου είναι μια πραγματική τοποθεσία στη Φινλανδία αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτή της ιστορίας. Στο google όμως δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες πληροφορίες γι’ αυτό. Ανατριχιαστικό!

Στο χώρο των γυρισμάτων δεν υπήρχαν ντους, έτσι ηθοποιοί και συντελεστές χρησιμοποιούσαν μια παλιά σάουνα και μια κοντινή λιμνούλα. Αφού τέλειωσαν τα γυρίσματα, έμαθαν ότι η λιμνούλα αποτελεί μέρος όπου ζουν πολλά φίδια!

Το θεατρικό έργο προτάθηκε στον Roope Olenius από τον Miikka J. Anttila που είχε το ρόλο του Pertti στη παράσταση της Neea Viitamäki. Τόσο ο Olenius όσο και η Viitamäki ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της κινηματογραφικής μεταφοράς, με τον Anttila να επιστρέφει κρατώντας τον ίδιο ρόλο και στη ταινία.

Η γεωγραφική θέση της Φινλανδίας και η εποχή γυρισμάτων επέτρεψε στους συντελεστές να κάνουν γυρίσματα υπό το φως του ήλιου ακόμα και επί 16 ώρες τη μέρα. Έτσι, αυτά ολοκληρώθηκαν μόλις σε 36 μέρες. 

Διανομή: Filmboy 

Στις αίθουσες από 22.11.2018