Kursk – Kursk: Η Τελευταία Αποστολή

Παραγωγή: Βέλγιο/Λουξεμβούργο - 2018 

Διάρκεια: 117 λεπτά 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg 

Πρωταγωνιστούν: Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Michael Nyqvist, Max von Sydow, August Diehl, Steven Waddington, Matthias Schweighöfer, Zlatko Buric, Joel Basman, Pit Bukowski, Gustaf Hammarsten, Bjarne Henriksen, Lars Brygmann και ο  Peter Simonischek. 

Υπόθεση: Τον Αύγουστο του 2000, μια ναυτική άσκηση του Ρωσικού στόλου, η πρώτη μέσα σε μια δεκαετία, πρόκειται να καταλήξει σε τραγωδία. Το πυρηνικό υποβρύχιο Kursk, το καμάρι του στόλου που είχε ναυπηγηθεί μόλις το 1994, εκρήγνυται από ατύχημα και καταλήγει στο βυθό της παγωμένης θάλασσας Μπάρεντς, παίρνοντας μαζί του και τον κυβερνήτη του με τους 117 άνδρες του πληρώματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν αργότερα κατά την έρευνα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ο κυβερνήτης και 23 ναύτες που είχαν καταφύγει στην άλλη πλευρά του υποβρυχίου ωστόσο η ολιγωρία, η γραφειοκρατία και η έπαρση του ρωσικού ναυτικού είχαν σαν αποτέλεσμα να αρνείται επί 5 ημέρες την παροχή ξένης βοήθειας η ρωσική κυβέρνηση. Όταν τελικά συμφώνησε να δεχθεί τη συνδρομή της βρετανικής και της νορβηγικής κυβέρνησης, ήταν ήδη πολύ αργά για όλους. 

 

Και φυσικά σιγά μην άλλαξε η νοοτροπία 18 χρόνια μετά. Η ταινία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με ρωσική παραγωγή ή ρωσικά σετ γυρίσματος. Πρόκειται για Βέλγικη ταινία με Βέλγο πρωταγωνιστή, Δανό σκηνοθέτη, Γαλλίδα πρωταγωνίστρια, πανευρωπαϊκό-κυρίως γερμανικό και σκανδιναβικό-καστ, με την EuropaCorp του Λικ Μπεσόν να τη στηρίζει και με γυρίσματα στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Κι όμως αυτό το ετερόκλητο υλικό καταφέρνει να λειτουργήσει κάτω από το αποτελεσματικό χέρι και το ανθρωπιστικό βλέμμα του Τόμας Βίντερμπεργκ, του δημιουργού του Festen και του The Hunt που χειρίζεται άριστα τις δραματικές εντάσεις και την τριπλή σεναριακή εξέλιξη της πλοκής, κάνοντας μια low budget υπερπαραγωγή που θα έλεγε κανείς ότι προέρχεται από κάποιο πανάκριβο χολιγουντιανό studio αν δεν υπήρχε αυτή η ανθρωπιστική διάσταση στον πυρήνα της πλοκής για να μας θυμίζει ότι ο αδόκητος θάνατος τόσων ανθρώπων δεν είναι θέαμα αλλά τραγωδία που απαιτεί δικαίωση.

Η ταινία χωρίζεται σε τρία μέρη τα οποία μάλιστα κινηματογραφούνται με διαφορετικό κάδρο το καθένα για να τονίζεται περισσότερο η μοιραία πορεία του Kursk. Ξεκινάει υπέροχα με το γάμο ενός μέλους του πληρώματος και με τα οικογενειακά θέματα του κυβερνήτη, περνάει στην αναχώρηση και το ατύχημα και καταλήγει στην αγωνιώδη προσπάθεια διάσωσης.

 

Έμπνευση για την ταινία ήταν το βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου Ρόμπερτ Μουρ «A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy» που είχε εκδοθεί ήδη το 2002 και ερευνά διεξοδικά όλα τα στοιχεία καθώς και τις τελευταίες στιγμές αγωνίας των άτυχων και καταδικασμένων ανδρών που επέβαιναν στο υποβρύχιο αλλά και η βοήθεια του Βρετανού αντιπλοίαρχου που ηγήθηκε της αποστολής διάσωσης, Ντέιβιντ Ράσελ. Φυσικά και κάποια γεγονότα έχουν αλλαχθεί για δραματουργικούς λόγους από το σεναριογράφο Ρόμπερτ Ρόντατ, γνωστό από τη Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν, ωστόσο η γενική αίσθηση αυθεντικότητας δεν προδίδεται.

Ιδανικός ο Ματίας Σένερτς στο ρόλο του κυβερνήτη, υποδύεται για δεύτερη φορά ένα Ρώσο μετά το (ατυχές) Κόκκινο Σπουργίτι ενώ εκπληκτική είναι η άνεση με την οποία μπαίνει στο σκληρό πετσί του ρόλου της χαροκαμένης Ρωσίδας συζύγου του η Λέα Σεϊντού.

Ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και την καταγγελία των μηχανισμών εξουσίας ο Τόμας Βίντερμπεργκ φτιάχνει ένα καλλιτεχνικό blockbuster made in Europe. Ποιος θα το περίμενε από το σκηνοθέτη που έσκασε πριν 20 χρόνια με μια ταινία που περιφρονούσε το κινηματογραφικό θέαμα, το κατεξοχήν δείγμα του Dogma 95 Οικογενειακή Γιορτή.

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 06.12.2018