Euforia

Παραγωγή: Ιταλία – 2018 

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Valeria Golino 

Πρωταγωνιστούν: Riccardo Scamarcio, Valerio Mastandrea, Isabella Ferrari, Valentina Cervi, Jasmine Trinca, Francesco Borgese, Iaia Forte. 

Δύο αδέλφια στα 30 και κάτι, εντελώς διαφορετικά και αποξενωμένα, ο Matteo και ο Ettore. O Matteo είναι επιχειρηματίας, ευφυής, τολμηρός και δυναμικός. Ζει μια ζωή στα άκρα γεμάτη προκλήσεις. Σεξ, ναρκωτικά, ταχύτητα. Αντίθετα ο Ettore προτίμησε την ήσυχη ζωή του καθηγητή στο σχολείο της μικρή επαρχιακής πόλης όπου γεννήθηκαν. Είναι ένας άνθρωπος της ρουτίνας, συνετός αλλά και χαμηλών τόνων. Η αφορμή για να βρεθούν ξανά σε επαφή λέγεται ασθένεια. Αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι που θα συναντηθούν ξανά σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, είναι άραγε έτοιμοι να ανακαλύψουν από την αρχή ο ένας τον άλλον; 

Η Βαλέρια Γκολίνο περνάει ξανά πίσω από την κάμερα για την δεύτερη σκηνοθετική της προσπάθεια έχοντας ως πρωταγωνιστές τους υπέροχους και δημοφιλέστατους στην Ιταλία Ρικάρντο Σκαμάρτσιο και Βαλέριο Μασταντρέα. Εξερευνώντας τη σχέση δύο αποξενωμένων αδελφών δημιουργεί ένα πολύχρωμο οικογενειακό πορτραίτο γεμάτο από την ευφορία που συνοδεύει τις μεγάλες και καθοριστικές αποφάσεις ζωής. Η πανέμορφη Ελληνοϊταλίδα σταρ, επιδεικνύει σκηνοθετική δύναμη και ευαισθησία, κάνοντας μια βουτιά στην ιδιορρυθμία της ανθρώπινης ψυχής γεμάτη αγάπη και κατανόηση για την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να αντιμετωπίσει το αναπόφευκτο.

Το δεύτερο σκηνοθετικό βήμα είναι πάντοτε δύσκολο όμως η ταλαντούχα ηθοποιός αποδεικνύεται επίσης ταλαντούχα δημιουργός και ιδανική σκηνοθέτης ηθοποιών αφού αποσπά ένα διπλό ερμηνευτικό ρεσιτάλ από τους εξαίρετους πρωταγωνιστές της, στις πλάτες των οποίων στηρίζει μια παρατηρητική μικρογραφία της σύγχρονης Ιταλικής μεσαίας τάξης χτισμένη πάνω σε μικρά καθημερινά επεισόδια και στιγμές έντασης και συναισθηματικής δύναμης. 

Βραβεία / Συμμετοχές:

Eπίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2018 (Ένα Κάποιο Βλέμμα)

Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι 2018

Ταινία έναρξης στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Περισσότερα για την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας εδώ 

Διανομή: Strada Films 

Στις αίθουσες από 09.05.19