Cria Cuervos – Θρέψε Κοράκια

Παραγωγή: Ισπανία - 1976

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα       

Σκηνοθεσία: Carlos Saura

Πρωταγωνιστούν: Geraldine Chaplin, Ana Torrent, Monica Randal, Florida Chilco, Hèctor Alterio, Germán Cobos.

Υπόθεση:  Η οχτάχρονη Άννα (η µαγική Άννα Τόρεντ από το «Πνεύµα του µελισσιού»), πιστεύει ότι σκότωσε τον πατέρα της, υπεύθυνο στα µάτια της για τον θάνατο της αγαπηµένης της µητέρας (η αιθέρια Τζέραλντιν Τσάπλιν). Μαζί µε της δυο αδελφές της, υπό την κηδεµονία µιας απόµακρης θείας, ζει µεταξύ φαντασίας και πραγµατικότητας, επικοινωνεί µε το φάντασµα της µητέρας, αντιδρά στα πάντα και στους πάντες κι αναπτύσσει µια ξεχωριστή εµµονή µε την ιδέα του θανάτου.

Το αριστούργηµα του Κάρλος Σάουρα, ένα χαµηλόφωνο αλλά ευθύ «κατηγορώ» κατά του θεσμού της οικογένειας ως φορέα κοινωνικής καταπίεσης, γυρίστηκε το 1975, λίγο πριν τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Ο συµβολικός τίτλος είναι παρµένος από µια Ισπανική παροιµία («Θρέψε κοράκια, να σου βγάλουν τα µάτια»). Αποτελεί µια από τις πιο βασανιστικές και έντονες κινηµατογραφικές καταγραφές της παιδικής φαντασίας. Σκοτεινό και ανήσυχο, βαθιά δραµατικό αλλά και φορές αστείο, αυτό το ορόσηµο του Ισπανικού σινεµά (που πρωτοπροβλήθηκε αµέσως µετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο), φέρνει στο φως έναν ασφυκτικά κλειστό κόσµο όπου η οποιαδήποτε αναφορά στο σεξ ή στο πολιτικό παρελθόν εξακολουθούν να παραµένουν απόλυτα ταµπού.

Φεστιβάλ Καννών : Βραβείο Κριτικής Επιτροπής

Χρυσές Σφαίρες: Υποψηφιότητα καλύτερης ξένης ταινίας

Επίσηµη πρόταση της Ισπανίας στα ξενόγλωσσα OSCAR

Classic 70s με την ‘Ανα Τόρεντ, παιδί θαύμα του Ισπανικού σινεμά του 70 και μελλοντική πρωταγωνίστρια του Tesis  του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ.

Διανομή: Carousel Films

Αποκλειστικά στη Ριβιέρα από 27.06.13