Cat in the Wall (Kotka v stenata) – Γάτα στον Τοίχο

 

Παραγωγή: Βουλγαρία – 2019 

Συμπαραγωγοί: Βρετανία/Γαλλία 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό    

* * * 

Σκηνοθεσία: Vesela Kazakova, Mina Mileva 

Πρωταγωνιστούν: Irina Atanasova, Angel Genov, Orlin Asenov, Gilda Waugh, Jon-Jo Inkpen, Chinwe Nwokolo, Kadisha Gee Kamara. 

Η Ιρίνα από την Βουλγαρία, με μάστερ και πτυχία αλλά με δουλειά σερβιτόρας, ζει σε μια δημοτική πολυκατοικία του Βορειοανατολικού Λονδίνου με τον μικρό της γιο και τον αδερφό της, επίσης πτυχιούχο που ωστόσο ζει λαθραία δουλεύοντας ως βοηθός ηλεκτρολόγου. Στην πολυκατοικία οι γείτονες διαρκώς βρίσκονται σε καυγάδες, κάποιος έχει μετατρέψει το ασανσέρ σε τουαλέτα ενώ το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο προχωράει σε ανακαινίσεις με το ζόρι, χρεώνοντας πανάκριβα τους ιδιοκτήτες. Μια γάτα που θα βρεθεί περιπλανώμενη στο διάδρομο και θα πάει να κρυφτεί μέσα σε μια τρύπα στον τοίχο θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει μία σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία θα φέρουν τους ένοικους αντιμέτωπους με τα πραγματικά τους προβλήματα.

Μια αληθινή ιστορία εμπνέει ένα μαχητικό γυναικείο σκηνοθετικό δίδυμο από τη Βουλγαρία στο ντεμπούτο του στις ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντεμπούτο που θα έκανε τον Κεν Λόουτς να προβληματιστεί και ίσως να ξαναδεί τις προτεραιότητές του. Η Γάτα στον Τοίχο μπορεί να μοιάζει αρχικά με μια απλή ιστορία προβλέψιμης Βρετανικής μίζερης καθημερινότητας αλλά όσο κυλάει το φιλμ και ξεδιπλώνονται χαρακτήρες, σχέσεις και αντιθέσεις, ο θεατής βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κοινωνικό fresco που αποτυπώνει με ειρωνική αλλά και ειλικρινή διάθεση την κατάσταση των πραγμάτων στην Ευρωπαϊκή Βαβυλωνία λίγο πριν το Brexit.

Οι δύο σκηνοθέτιδες μετακομίζουν από τη Βουλγαρία της μίζερης Βαλκανικής λαμογιάς που αποτέλεσε το alter ego του καταρρακωμένου Υπαρκτού Σοσιαλισμού στο προπύργιο του Οικονομικού Φιλελευθερισμού, το Λονδίνο, σκιτσάροντας (με οδηγό την δυνατή ερμηνευτική παρουσία της Ιρίνα Ατανασόβα) το πορτραίτο μιας πολυεθνικής μικρο-κοινωνίας που ζει στα απόνερα του Υπαρκτού Νεοφιλελευθερισμού, γκρεμίζοντας φυλετικά και κοινωνικά στερεότυπα και επιχειρώντας να βάλουν το χέρι στην πληγή της κοινωνικής αποσύνθεσης. Τα καταφέρνουν αρκετά καλά, φέρνοντας μια νέα οπτική που συνδυάζει  σινεμά κοινωνικής καταγγελίας με σάτιρα που αφήνει μια πικρή γεύση στο φινάλε. Και που να είχε σκάσει και ο κορονωϊός όταν γύριζαν το φιλμ. Σταρ φυσικά του φιλμ, η πανέμορφη κανελί γατούλα με τα πολλά ονόματα που φέρνει μια γειτονιά στα όρια. 

Διανομή: Cinobo 

Στους κινηματογράφους από 13.08.20 

 

Σημείωμα και βιογραφικά στοιχεία των σκηνοθετών Vesela Kazakova και Mina Mileva

Η animator Mina Mileva και η Vesela Kazakova έγιναν γνωστές ως παραγωγοί ιδρύοντας την δική τους εταιρεία Activist38, και σκηνοθετώντας ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ, που ταξίδεψαν σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Φορτωμένα με διακρίσεις, προκάλεσαν όμως αντιδράσεις πίσω στην Βουλγαρία, αφού υπέστησαν θεσμική παρενόχληση, πολυάριθμες εισαγγελικές ανακρίσεις, μέχρι που ένας Βούλγαρος βουλευτής τις αποκάλεσε «δαιμονικό δίδυμο», ένα παρατσούκλι που τις ακολουθεί μέχρι και σήμερα, καθώς θεώρησε άκρως προσβλητικό το περιεχόμενο των ταινιών τους.

«Σαν ομάδα, βάλαμε κάτω οτιδήποτε κοινωνικοπολιτικό μας απασχολούσε τα τελευταία χρόνια που ετοιμάζαμε την ταινία, και η Γάτα στον Τοίχο, που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά, διαπραγματεύεται ένα πολύ καίριο πρόβλημα της βρετανικής κοινωνίας της τελευταίας χρονιάς, που δεν είναι άλλο από το Brexit. Επίσης, η αστική αναγέννηση και ο εξευγενισμός της νέας γενιάς που κατέστρεψαν οτιδήποτε είχε να κάνει με την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων, ειδικά στο κεντρικό Λονδίνο, που έχει γίνει βορά στα εταιρικά συμφέροντα, γέννησε την Γάτα στον Τοίχο».