The Roads Not Taken - Οι Ζωές που δεν Έζησα

 

Παραγωγή: Βρετανία – 2020

Συμπαραγωγοί: ΗΠΑ/Σουηδία/Πολωνία/Ισπανία

Διάρκεια: 85 λεπτά

Είδος: Δράμα  

* * ½

Σκηνοθεσία: Sally Potter

Πρωταγωνιστούν: Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek, Laura Linney, Branka Katic, Dimitri Andreas, Katia Mullova-Brind, Milena Tscharntke, Debora Weston, Aaron Joshua.

Η Σάλι επισκέπτεται τον πατέρα της Λίο στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται να τον συνοδεύσει σε επισκέψεις στον οφθαλμίατρο και τον οδοντίατρο. Μια φαινομενικά απλή οικογενειακή υπόθεση που κρύβει ωστόσο μια δυσκολία. Ο Λίο πάσχει από άνοια, γεγονός που κάνει μια έξοδο από το σπίτι να μοιάζει με Οδύσσεια! Αυτή τη μέρα η σκέψη του θα ταξιδέψει σε διαφορετικές πραγματικότητες που θα μπορούσε να έχει ζήσει, από τον γάμο του με την παλιά του αγαπημένη στο Μεξικό, την πιθανή καριέρα του ως ντράμερ στην Νέα Υόρκη ή ακόμη και στη μοναχική ζωή του σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί.

 

Πολύ τολμηρή θεματική επιλογή η εξερεύνηση ενός ανοϊκού μυαλού αλλά η Σάλι Πότερ δεν είναι καινούργια στις τολμηρές επιλογές. Το 24ωρο ενός ανοϊκού, πρώην διάσημου συγγραφέα μετατρέπεται σε πολυπρόσωπο δράμα καθώς η πλοκή ξετυλίγεται με τρόπους σχεδόν παραληρηματικούς μέσα στους δαιδάλους ενός μυαλού που έχει αποχωρήσει από την τρέχουσα αντίληψη της πραγματικότητας. Μια ζωή που θα μπορούσε να είναι πραγματική, μια καριέρα που θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά, μια ζοφερή πραγματικότητα που δεν μπορεί να διαπεράσει το τείχος που έχτισε η αρρώστια μέσα στις εγκεφαλικές συνάψεις.

Ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς έναν ερμηνευτή του διαμετρήματος του Χάβιε Μπάρδεμ, έναν επίσης τολμηρό στις επιλογές του καλλιτέχνη που βουτάει στα βαθιά της υποκριτικής και τσαλακώνεται μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο κάνει και εδώ και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία που επιτείνεται από την πολύ καλή χημεία του με τη νεαρή Ελ Φάνινγκ που υποδύεται με ένταση και αφοσίωση την κόρη του.

Αξιοπρεπής αν και ιδιαίτερη και ελάσσων δημιουργία, περιορισμένη λόγω θέματος όσον αφορά την ανταπόκριση ενός ευρύτερου κοινού, βρίσκει το στόχο της αλλά αφήνει μια κάποια αίσθηση ανικανοποίητου όσον αφορά το σύνολο. Σεβαστό πάντως το γεγονός ότι η Πότερ ξεκίνησε αυτό το σχέδιο μετά από επώδυνη προσωπική εμπειρία.      

Διανομή: Odeon

Στους κινηματογράφους από 17.09.20

Σημείωμα της Σάλι Πότερ

Το σενάριο της ταινίας ξεκίνησε όταν άρχισα να σκέφτομαι μια ιστορία για τα παράλληλα σύμπαντα, στα οποία οτιδήποτε πιθανό συμβαίνει, στην πραγματικότητα συνυπάρχει. Σε εκείνη την περίοδο, ήμουν κοντά σε δύο ανθρώπους, οι οποίοι είχαν έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους και υπέφεραν από αυτό. Βλέποντάς τους, αναρωτιόμουν τι τους είχε συμβεί και τι κουβαλούσαν μέσα τους. Πίστεψα πως είχαν αναπτύξει μια ικανότητα να ανταπεξέρχονται στην πραγματικότητα.

Ο καθένας που αναρωτιέται πως θα ήταν η ζωή του αν είχε πάρει διαφορετικό δρόμο στην πορεία, θα ταυτιστεί με την ιστορία αυτή. Η σχέση που κάποιος επέλεξε ή εγκατέλειψε, η καριέρα που κάποιος δεν ακολούθησε, ακόμα και η επιλογή κάποιου να ζήσει σε μια χώρα αντί σε κάποια άλλη. Τα ερωτήματα παραμένουν…

Ο χαρακτηρισμός «τι θα γινόταν αν» σε αυτή την ιστορία έχει να κάνει με το, από τη στιγμή που αποφασίζουμε να πάρουμε μία κατεύθυνση σε ένα σταυροδρόμι, ένα μέρος μας συνεχίζει προς τον δρόμο που δεν πήραμε.

Καθώς δούλευα πάνω στο σενάριο, η ιστορία τελικά διαμορφώθηκε με το Λίο στο επίκεντρο, παρουσιάζοντας τη δική του προσωπική οδύσσεια. Η κόρη του, η Μόλι, έρχεται αντιμέτωπη με την πίεση του να φροντίζει κάποιον άρρωστο, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να ζήσει την πολυάσχολη επαγγελματική της ζωή – μία πραγματική πρόκληση.

Όσο περισσότερο βυθιζόμουν στην ιστορία και έμπαινα στη θέση του Λίο, τόσο περισσότερο μυστηριώδη έβρισκα την ιστορία. Στις τρεις αλληλένδετες ζωές του Λίο, συναντούμε πάντα ένα σταθερό και αναγνωρίσιμο άνθρωπο, ελαφρώς διαφοροποιημένο από το περιβάλλον, τη δουλειά και τη σχέση του.

Όταν έγραφα το σενάριο, είχα προθέσεις να κάνω την ταινία μία οικεία και συγκινητική εμπειρία. Έχει σκοτεινές και τραγικές στιγμές, αλλά ήθελα να του δώσω εξ αρχής έναν χαλαρό και ζωηρό τόνο. Πάνω απ’ όλα, θέλω το κοινό να εξερευνήσει – μέσα από την ιστορία του Λίο – τις απίστευτα περίπλοκες και μυστηριώδεις ζωές των ηρώων μας.