Girl - Κορίτσι

Παραγωγή: Βέλγιο/Ολλανδία - 2018 

Διάρκεια: 109 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Lukas Dhont 

Πρωταγωνιστούν: Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Tijmen Govaerts, Katelijne Damen, Valentijn Dhaenens, 

Υπόθεση: Η 15χρονη Λάρα ζει με τον πατέρα της που την υπεραγαπά και το μικρότερο αδελφό της. Η Λάρα έχει ένα όνειρο. Να γίνει πρίμα μπαλαρίνα πάση θυσία. Ο πατέρας της την υποστηρίζει με προσήλωση. Όπως με προσήλωση της παραστέκεται στην απόφασή της να ολοκληρώσει την επέμβασή της. Επειδή, για να γίνει τέλεια μπαλαρίνα, υπάρχει ένα σοβαρό εμπόδιο που πρέπει να αφήσει πίσω της. Να σταματήσει να είναι αγόρι... 

Όλα βαίνουν καλώς στη ζωή του Βίκτορ που προτιμάει να τον αποκαλούν με το γυναικείο του όνομα, Λάρα. Αφοσιωμένος και στοργικός πατέρας, υποστήριξη από την οικογένεια και τους γιατρούς, αποδοχή από το περιβάλλον. Μια ζωή-ιδανική βόλτα μέχρι το κρεβάτι του χειρουργείου για την επέμβαση αλλαγής φύλου. Ωστόσο αυτό που αντιδρά είναι το σώμα της Λάρα που δεν ανταποκρίνεται στην ορμονοθεραπεία, τουλάχιστον όχι στο ρυθμό που θα ήθελε η ανυπόμονη μέλλουσα χορεύτρια. Έτσι λοιπόν το δράμα και το σοκ προέρχονται πλέον από τον εσωτερικό ταραγμένο κόσμο ενός έφηβου πλάσματος που βιάζεται να πραγματοποιήσει το όνειρο με κάθε τροπο. Με ποιο τρόπο; Με αποφυγή εξωτερίκευσης κάθε συναισθήματος, με ταλαιπωρία του σώματος μέχρι βασανισμού, με άρνηση κάθε σεξουαλικής δραστηριότητας αλλά και κάθε δήλωσης σεξουαλικής προτίμησης. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα gay δράμα αλλά με μια ιστορία αναζήτησης ταυτότητας και επανακαθορισμού φύλου κάτι που απασχολεί πλέον ευρύτερα πληθυσμιακά στρώματα (στην Ευρώπη όχι εδώ) αλλά και καλλιτέχνες. Η Λάρα θα μπορούσε να είναι η ηρωίδα της Λίμνης των Κύκνων, ενός μπαλέτου άμεσα συνυφασμένου με την μεταμόρφωση και την αμφισημία. Όμως η περίπτωσή της (που βασίζεται σε αληθινή ιστορία) κλίνει υπερβολικά προς την εμμονή, μια σχεδόν μαζοχιστική διάθεση για άμεση κατάκτηση του ζητούμενου που είναι η γυναικεία ταυτότητα με αποτελέσματα τα οποία μπορεί ο νεαρός σκηνοθέτης να ορίζει ως απελευθέρωση ωστόσο δεν παύουν να είναι σοκαριστικά αμφιλεγόμενα.

Παρά το διφορούμενο πρόθεσης και αποτελέσματος, ο νεαρός χορευτής Βίκτορ Πόλστερ που κάνει εδώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο είναι καθηλωτικός ενώ και ο υπέροχος Άριε Φορτάλτερ στο ρόλο του στοργικού πατέρα μοιάζει να έχει ξεφύγει από μια παραλλαγή μυθοπλασίας των αδελφών Νταρντέν οι οποίοι πιθανόν να είναι και η βασική επιρροή του νεαρού σκηνοθέτη.

Η ταινία βρήκε φανατικούς υποστηρικτές στη σύγχρονη εποχή της πολιτικής ορθότητας και σάρωσε εξ αρχής βραβεία και φεστιβάλ.

4 Βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών: Χρυσή Κάμερα, Queer Φοίνικας, Βραβεία FIPRESCI και Αντρικού Ρόλου στο τμήμα Un Certain Regard.

Επίσημη υποψηφιότητα του Βελγίου για Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας (με σοβαρές πιθανότητες να είναι στην 5άδα).

2 Υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (Καλύτερης Ταινίας και Ανδρικής Ερμηνείας για τον Βίκτορ Πόλστερ).

Συμμετοχή σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου προβλήθηκε ως ταινία λήξης.

Ένα είναι βέβαιο: επιτυχημένο ή όχι αυτό το Κορίτσι δεν περνάει απαρατήρητο. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 15.11.2018