Οι ταινίες της εβδομάδας από 5 Φεβρουαρίου στις αίθουσες

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Ήρθε η ώρα για το Ελληνικό κοινό να εκτιμήσει από κοντά την Τουρκική ταινία που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα των Καννών, το ύψιστο φεστιβαλικό βραβείο κάθε χρονιάς. Η «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν είναι ένα τρίωρο οικογενειακό έπος που αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Τσέχωφ στα αλλόκοτα ορεινά σπήλαια της Καππαδοκίας. Παράξενος καλλιτεχνικος συνδυασμός που αναμένεται να κρατήσει (άδικα) μακριά μια μερίδα του κοινού λόγω της διάρκειας.

Οι τολμηροί και επίμονοι όμως (θεατές, καλλιτέχνες κ.ο.κ) ανταμείβονται όπως μας διαβεβαιώνει το Οσκαρικό και ανεξάρτητο «Χωρίς Μέτρο» (Whiplash) με ήρωες έναν φιλόδοξο  μαθητευόμενο τζαζ ντράμερ και τον τυραννικό μαέστρο καθηγητή του. Ακόμη μια οσκαρική πρεμιέρα αυτή τη βδομάδα. Η στιβαρή «Selma» διηγείται ένα φλογισμένο επεισόδιο από τη ζωή και το έργο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μια αντιρατσιστική πορεία που άλλαξε το ρου της αμερικάνικης ιστορίας. Σοβαρή ταινία για σοβαρούς θεατές…

Καθόλου σοβαροί όμως δεν είναι οι δημιουργοί του Matrix Άντι και Λάνα (πρώην Λάρι) Γουατσόφσκι καθώς με το «Πεπρωμένο της Τζούπιτερ» (Jupiter Ascending) μας παραδίδουν ένα μεγα κιτς έπος επιστημονικής και συνωμοσιολογικής φαντασίας που αν και συναρπαστικό και γεμάτο δράση αναμένεται να χαροποιήσει ιδιαίτερα τους λάτρεις του cult αυστηρά και μόνον.

Βρετανικό αέρα και μάλιστα κοπανιστό διαθέτει η ταινία του Πίτερ Τσέλσομ «Το μυστικό της ευτυχίας» (Hector and the search for Happiness) που έρχεται να συγκινήσει το κοινό του Κοέλιο και των εγχειρίδιων αυτοβελτίωσης με την ιστορία ενός ψυχιάτρου που περιπλανιέται στις 5 (αντε 3) ηπείρους αναζητώντας το νόημα της ζωής.

Για όλες τις παραπάνω ταινίες διαβάστε περισσότερα στα επί μέρους άρθρα μας για τα οποία δίνονται link παρακάτω:  

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2383/kis-uyukusu-winter-sleep-xeimeria-narki

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2384/whiplash-xoris-metro

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2381/selma

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2380/jupiter-ascending-to-pepromeno-tis-tzoupiter-kai-se-3d

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2379/hector-and-the-search-for-happiness-to-mustiko-tis-eutuxias

 

Το πρόγραμμα της εβδομάδας συμπληρώνει η ρομαντική κομεντί «Με Αγαπη, Ρόζι» (Love, Rosie) (Βρετανία/Γερμανία 2014 - 102’).

Το αιώνιο και εξαντλημένο θεμα των ρομαντικών κομεντί «πότε και πως η φιλία μπορεί να οδηγήσει στον έρωτα» δέχεται ένα μοντέρνο ευρωπαικό ρετουσάρισμα που μάλλον θα ικανοποιήσει θεατές χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Σκηνοθεσία: Christian Ditter

Πρωταγωνιστούν: Lilly Collins, Sam Claflin.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Δείτε το trailer της παραπάνω ταινίας εδώ καθώς και συνημμένες φωτογραφίες και πόστερ κάτω από το άρθρο.

 

Υπάρχει επίσης το Arts & Docs ένα σημαντικό αφιέρωμα του Exile Room στην Τέχνη και το ντοκιμαντέρ με διάφορες αξιόλογες ταινίες που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη.

Σχετικό link:

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2385/art-docs-komik-erotica-street-photography-more-stin-tainio8hki-5-11-2

 

Συνεχίζονται επίσης με επιτυχία Οσκαρικές ταινίες όπως «Η θεωρία των πάντων», «Birdman» και «Το Παιχνίδι της Μίμησης» ενώ επαναλαμβάνεται το υποψήφιο για 5 Oscar «Foxcatcher» που δυστυχώς λίγοι θεατές αποφάσισαν να τιμήσουν κατά την πρώτη του προβολή τον περασμένο Δεκέμβρη.

Καλή διασκέδαση!